Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gitarrspelande chef

Annons

Han väljer gitarrer från Hagström i Älvdalen. Både av nostalgiska skäl och för att det är en del av Dalarnas historia.

Jan Raihle är född i Stockholm men flyttade med sin skånske pappa och härjedalska mamma till Helsingborg när han var ett år. När han var tolv flyttade familjen till Sveg i Härjedalen.

16 år gammal fick han sin första elgitarr, en standardmodell från Hagströms. Den har han inte kvar. Det ångrar han bittert i dag. Han bytte upp sig under tonåren när han spelade med i 3-4 olika orkestrar.

När han funderade på yrke var det historieintresset och tanken på att få jobba med gamla saker som gav utslaget.

Efter studier i konsthistoria, etnologi och arkeologi fick han sommarjobb i början på 70-talet. Han registrerade gamla hus i Jämtland åt museet.

Sedan gick vägen över fast jobb på museet, Nordiska museet och Riksantikvarieämbetet i Stockholm tillbaka till Jämtland som byråkratisk länsantikvarie på länsstyrelsen i Jämtland.

Efter åtta år på det jobbet var det dags att bestämma sig för om han skulle fortsätta som statlig administratör eller jobba med gamla saker igen.

Det blev det senare så den första mars nästa år kan han fira tio år som chef för Dalarnas museum med titeln landsantikvarie. Och till husbehov spelar han fortfarande gitarr.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons