Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En gemensam underrättelsetjänst"

Annons

Det är dags att slopa uppdelningen mellan polis och militär och skapa en gemensam underrättelsetjänst.

Det utspelet kommer från socialdemokraternas biträdande partisekreterare Håkan Juholt.

På torsdagen anordnade försvarsutskottet en offentlig utfrågning om regeringens hårt kritiserade förslag om nya regler för den militära underrättelseverksamheten, där Försvarets radioanstalt får rätt att avlyssna även medborgarnas trådbundna kommunikationer. Mandatet utökas samtidigt till att inte bara gälla yttre militära hot utan alla yttre hot.

Utfrågningen handlade mycket om hur man ska kunna upprätthålla gränsdragningen mellan polis och militär och risken för att polisen bakvägen kan få tillgång en avlyssning, som en domstol skulle säga nej till.

Håkan Juholt, som under sju år var ordförande för försvarsberedningen och sitter kvar som ledamot, anser att verkligheten har sprungit ifrån den uppdelning som finns.

I stället skapas onödiga revirstrider, vilket leder till ineffektivitet, enligt Juholt.

Den rågång som finns mellan civila och det militära, mellan försvars- och justitiedepartement är en gammal käpphäst för Juholt. Han har länge drivit idén på ett gemensamt säkerhets-och sårbarhetsdepartement.

Hans förslag löser inte dagens bråk om nya regler för signalspaningen. Riksdagen ska fatta beslut den 14 juni.

Kritiken avspeglar motsättningarna mellan civil och militär. Till de hårdaste motståndarna hör Advokatsamfundet och när regeringen skulle lägga fram propositionen kunde justitie-och försvarsdepartementet först inte komma överens.

Förre justitieministern Thomas Bodström gick snabbt ut, sade nej och slog fast att socialdemokraterna sannolikt kommer att se till att den läggs på is under ett år.

Hans soloutspel har väckt ont blod i s-gruppen. Många s-ledamöter som TT har talat med är irriterade, men skyller på att Bodström inte riktigt förstår hur riksdagsarbete fungerar.

Försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing slätar över. Hennes ambition är att det ska bli en blocköverskridande lösning.

TT

Mer läsning

Annons