Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fullträff för Staffan

Annons

Under en följd av år arbetade Staffan som officer vid I13 i Falun.

Fritiden ägnade han åt tävlingsskytte och han har representerat Sverige i såväl det militära landslaget som sportskyttelandslaget.

- Skyttet har gett mig möjlighet att se hela världen, berättar Sifferbobon, som haft grovpistol och snabbpistol som sina paradgrenar.

Sedan ungdomen har han också varit jaktintresserad och det i kombination med de vapen- och skyttekunskaper han förvärvat i yrket och som elitskytt gjorde att han för tio år sedan startade ett företag - Staffans Vapen & Jakt AB.

Han har en butik i direkt anslutning till hemmet, men huvuddelen av omsättningen kommer från postorderförsäljning och försäljning över Internet och försäljning till andra vapenhandlare i Sverige och även i Norge.

- Under de första åren var inkomsterna magra - trots att jag ägnade massor av kvällar och helger åt företaget. Men långsamt arbetade jag upp omsättning, kapital, sortiment, varulager och inte minst ett kontaktnät, berättar han och tillägger att hans bakgrund som elitskytt varit till stor nytta vid etablerandet av affärskontakter.

När Dalregementet lades ned bestämde han sig för att satsa på företaget och i dag är det hans levebröd. Dessutom har han en anställd på halvtid.

- Det har gått bättre än vad jag vågat hoppas på. Men det beror till stor del på att jag skyndat långsamt och därmed fått tid att mogna kunskapsmässigt och när det gäller kundbemötande. Att driva företag är inte lätt, konstaterar han.

I dag har han 15 Sverigeagenturer och de omfattar bland annat pistoler, revolvrar, gevär, ammunition, kulor och kikarsikten. Han har, som han säger, nischat sig, men också breddat sortimentet med bland annat kläder och stövlar.

- Men det är skillnad på att etablera sig på landsbygden jämfört med att satsa i en större tätort. Jag vill utveckla verksamheten, men det har visat sig vara svårt att få lån för en verksamhet på landsbygden. Om jag i stället satsar i Borlänge får jag låna, men då faller min affärsidé, berättar Staffan.

Men han har inte gett upp planerna på att utveckla verksamheten, utan bara insett att det kommer att ta längre tid än planerat.

- Sifferbo kan inte vara en alldeles omöjlig etableringsort eftersom jag har kunder från hela Sverige och även från Norge. En fransk affärsbank kontaktade mig och erbjöd mig Sverigeagenturen för Chapius jaktvapen och den österrikiska ammunitionstillverkaren Hirtenberger skickade sin exportchef till Sifferbo för att erbjuda mig sin Sverigeagentur.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons