Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga om kommunala hyror

Annons

Med hänvisning till det svar kommunalrådet Jonny Jones gav på en enkel fråga ställd av Anders Björkman vid kommunfullmäktige den 8 mars 2005 ställer sig socialdemokraterna ytterst frågande till uppgiften om att förvaltningarna för närvarande betalar för hög hyra och att en marknadsmässig hyra skulle vara betydligt lägre.

Om en marknadshyra skulle bli lägre än den internhyra förvaltningarna betalar i dag som kommunalrådet hävdar i sitt svar, då betyder det att dagens hyror är för höga. För att sänka hyrorna krävs ingen bolagisering, den möjligheten finns i dag, anser socialdemokraterna Anders Björkman och Kerstin Forsberg .

- I dagsläget finns möjligheten för kommunen att styra sina verksamheter till att i första hand nyttja kommunägda lokaler eller att "sponsra" viss verksamhet genom att erbjuda lokaler till anpassad hyra. Efter en bolagisering är detta inte möjligt. Det kommunala bolaget måste ta marknadshyra av kommunen, säger Björkman och Forsberg.

- Socialdemokraterna föreslår Bun att med dessa som vi uppfattar för nämnden nya uppgifter göra en förfrågan till kommunstyrelsen om det under innevarande år är möjligt att reducera förvaltningarnas lokalhyror.

Mer läsning

Annons