Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga kan tända byns gnista

Annons

Falun har 55 000 invånare.

67 procent av dem bor i Faluns tätort, 33 procent bor på landsbygden.

Tätorten är bara en procent av kommunens totala yta. De som bor på övriga 99 procent känner sig ofta förbisedda av "de där inne i Falun".

Därför bildar de intresseföreningar.

I en tid då de politiska partierna har svårt att samla folk så engagerar intresseföreningarna desto mer. De kan fungera som viktiga påtryckargrupper.

- Ofta är det någon fråga som tänder engagemanget, som den nedlagda poolen i Vika, säger Karin Perérs. Hon arbetar med landsbygdsutveckling på näringslivskontoret.

Föreningarna kan också samlas kring den hotade byskolan eller butiken. I Grycksbo tog den nybildade föreningen över IOGT-NTO-lokalen, i Sågmyra rustar de herrgården.

Falun blev storkommun för drygt 30 år sedan. Enligt Karin Perérs hänvisar fortfarande folk i byarna till den gamla goda tiden: "Då hade vi pengar och skötte oss själva".

Nu finns ett program för landsbygdsutveckling med en budget på 2,5 miljon som ska delas ut till intresseföreningar under tre år.

Den 29 maj är det meningen att alla föreningar ska bilda ett kommunbygderåd, som kan ta upp gemensamma frågor, som bredband. En morot är också att de då får vara med och bestämma om de 2,5 miljonerna.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons