Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En försäljning är det bästa som kan hända"

Annons

Enligt källor till Nya Ludvika Tidning har dessa två utredningar pågått en längre tid.

Ångturbinverksamheten i Finspång kan komma att flyttas till fabriken i Görlitz i östra Tyskland. Det som flyttas är de svenska turbinerna ST5 och ST6. Ett definitivt besked väntas längre fram i år.

- I Görlitz har vi alla förutsättningarna, en fabrik som är nyinvesterad och det finns utrymme att expandera. Inom ångturbiner fanns ett överlapp när vi köpte Alstom och det måste rättas till. Finspång ska liksom Lincoln i England specialiseras på det gasturbinprogram respektive fabrik har, säger källan.

I går inleddes i Ludvika MBL-förhandlingen om övertaligheten. I denna förhandling är redan ångturbinverksamheten borta bekräftar en facklig källa.

- Alla i Ludvika vet att det är kört för ångturbinerna. Däremot är vi övertygade om att Finspång av kvalitetsskäl måste få skovlarna från Ludvika. I Ludvika har vi inte heller haft en leveransförsening de senaste tio åren. På våra produkter är vi konkurrenskraftiga oavsett vad ledningen påstår i dag. Det bästa som kan hända är att Siemens under MBL-förhandlingen går med på en försäljning.

Förvåningen i Ludvika är annars stor över nedläggningsbeskedet, de hade trott att Siemens skulle godkänna en försäljning då de tillåtit den lokala ledningen att arbeta med detta sedan i januari.

Detta upplägg skulle räddat 90 jobb under vissa förutsättningar:

En investering i tio miljonersklassen för bearbetning av skovlar för den varma sidan i turbinen.

Med en personalminskning från 120 till mellan 85 och 90 anställda så skulle gasturbindelen ha gått från nollresultat i dag till en fabrik med 30 miljoner i vinst.

Siemens förband sig att köpa turbinskovlar till 30 maskiner om året.

Det är en god kalkyl med tanke på att Siemens Demag Delaval i år ska leverera 55 gasturbiner och har en god beläggning ända fram till 2007.

- Som grädde på moset hade vi sedan kunnat gå vidare och skaffat Volvo Aero och Roll-Royce som nya kunder. Om två år hade vi varit ett toppföretag.

- Ett försäljningsupplägg var redan klart. Det fanns nya ägare och bankgarantier, berättar Siemensanställda besviket.

Det tänkta ägarupplägget var sådant att skovelfabrikens ledning och genetatortillverkaren Generpro i Västerås och dess ägare Leaxgruppen skulle gått in. GenerPro är kontraktstillverkare av stora generatorer och motorer, och dessutom duktiga på skärande bearbetning vilket skulle ge synergier.

Enligt andra uppgifter till tidningen har Siemens låtit olika skovelfabriker fräsa Ludvikaskovlar.

Sämst tillverkningskvalitet hade skovelfabriken i Lincoln i England och nästan lika dåligt resultat uppvisade Siemens fabrik i Budapest i Ungern dit nu volymen av produktion går.

De enda som kunde fräsa med en kvalitet som med finslipning hade passerat kvalitetskontrollen i Ludvika var ett par externa leverantörer.

Ledningen i Ludvika har informerat personalen om att de beräknat att nedläggningen i Ludvika inte kommer att ge Siemens en vinst förrän om fem år uppger en källa.

- Vi är offer för Siemens strategiska beslut.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons