Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En företagare ut i fingerspetsarna

Annons

År 1940 flyttade han hem igen. Då som 16- åring. Han kommer ihåg när han som tolvåring fick lära sig att köra skördetröskan.

- Jag var snickare från början. Sedan började jag tillverka små souvernirer i trä i 18-årsåldern.

Det blev startskottet till ett livslångt eget företagande. Det har säkert blivit halvmiljonen små träsouvernirer genom åren. Han hade folk i hemmet som hjälp i produktionen.

Bertil Willhans gjorde en hel del annan träslöjd också. Det var krigstider och det fanns cirka 150 företag i Insjön.

- Insjön var Insjön innan Gnosjö var Gnosjö, säger han och skrattar.

Han förestod en mekanisk verkstad i några år. Som mest var 19 personer involverade i verksamheten. Man höll på med cyklar, trampbilar och kälkar.

- Jag har hela tiden rest och sålt saker som varit tillverkade i Insjön.

Sedan kom lite av vändningen. Willhans fick kontakt med en person som tillverkade dockmöbler. Han behövde hjälp med tyg. Sagt och gjort. Bertil Willhans köpte upp ett rejält tyglager i Borås.

Det visade sig dock att dockmöbeltillverkaren endast var i behov av en liten del av det stora tyginköpet. Därmed var Bertil Willhans inne i avdelningen tyghantering.

- Där kan man snacka om tillfälligheter och bananskal.

I den nedlagda cykelverkstaden på andra sidan vägen blev starten och hyran 20 kronor i månaden var fullt överkomlig. Sedan blev det tyger för hela slanten fram till pensioneringen.

Bertil Willhans kan också lägga en hel del teater, musikaler och lokalrevyer på sitt samvete. Både som ledare och på scenen. Han var inte för inte Jeremias i Himlaspelet i 25 år. Amerikaturnén 1980 glömmer han inte.

Just nu finns han med och gör den stora kartläggningen av Insjöföretag på 1900-talet. Ett projekt i hemslöjdsföreningens regi.

- Det ska bli en bok så småningom.

Bertil Willhans firar födelsedagen tillsammans med familjen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons