Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En folkfest i Säfsnässkogarna

Annons

Här handlade det om de båda specialsträckorna SS13 och 14 eller Mörttjärnssträckan respektive Lejensträckan om man så vill. Lokalt ansvariga för de båda banorna var Fredriksbergs MK respektive Ludvika MS. En stor stab funktionärer jobbade hela tiden intensivt och i god samverkan med folk från rallyledningen i Karlstad.

Arbetsuppgifterna är många. Inte minst handlar det om att ploga upp milvis med vägar till de olika publikplatserna, ordna med parkering och dessutom se till att det blir ordning och reda när de många rallyfantasterna anländer.

Åskådarna började strömma till redan flera timmar före första start och de flesta hade förberett sig för långa vistelser ute i det gråkalla vädret. Ved, husgeråd, rikligt med mat och dryck, ja till och med trädgårdsmöbler fraktades ut när lägerplatser etablerades på strategiska platser längs rallybanorna.

- Det här är Sveriges enda återkommande VM-arrangemang. Det är en publikfest, utbrast "stage commandern" Fredrik Ekström när tidningens medarbetare träffade honom inför första start vid Hedtjärn på Värmlands sida av länsgränsen.

I närheten fanns en av banans bästa publikplatser vid en för förarna mycket krävande hårnålskurva där många rafflande scenerier kunde väntas.

När hela "rallysvansen" var samlad kunde man verkligen tala om folkfest i ordets rätta bemärkelse med många grupperingar från en rad olika länder. Det talades det mesta från Säfsenmål till tjeckiska, franska, italienska och finländska för att inte nämna norska.

Norrmännen var nämligen mycket tongivande och kunde uppfattas som det dominerande inslaget i den stora rallypubliken.

Bland annat träffade tidningen ett stort gäng glada norrmän från Austmarka i trakterna av Varaldskogen. De hade etablerat sig i mycket god tid och var ordentligt bespetsade när det första ekipaget vrålade förbi.

En av dem, Germund Torp, spelade generöst på ett tvåradigt durspel och förhöjde den redan goda stämningen vid stockelden åtskilliga snäpp.

För Fredriksbergs MK är engagemanget i Svenska Rallyt direkt avgörande för klubbens fortsatta verksamhet.

-Ja, det här betyder grundstommen i vår ekonomi, berättade ordföranden Leif Magnusson.

-Vi har ju även Hedparken i Tyfors, men den största delen av våra intäkter kommer från arbetet under Svenska Rallyt.

Om klubben kan vidare nämnas att den för närvarande organiserar 240 personer. Av dessa uppges 30 vara aktiva seniorförare och nio juniordito.

På lördagen var cirka 150 av medlemmarna verksamma med olika uppgifter under rallyt. Dessutom tillkom ett 100 tal medlemmar från flera andra motorklubbar, bland annat Grangärdebygdens RCC som denna gång ställde upp med ett 30-tal funktionärer.

- Vi har tagit med oss 300 hamburgare och lika många korvar. Det är vad som brukar gå åt, sade den i rally- och racingsammanhang så välkände polisen Leif Andersson, drivande kraft inom RCC.

Han, närpolischefen Mats Winroth jämte Lena Söderman och Laila Dufström jobbade hårt och troget i klubbens portabla "korvmoj" vid Hedtjärn.

-Det är tredje året i rad som vi står här och det är jädrigt trevligt med mycket folk och många glada människor.

I vimlet vid SS13 träffade vi en annan lokal kändis som inser värdet av att Svenska Rallyt kör två specialsträckor i trakten, Christer Rosén, vd för Säfsen Resort.

- Jag är själv jävligt intresserad av rallyt och nu ser jag det för 14:e gången.

-Och på anläggningen är det fullt med folk som har kommit för att se rallyt. Bland annat har vi ett kompisgäng som till och med hyrt en helikopter för att kunna se det från luften.

När motorvrålet tystnat och rallyfolket dragit vidare var det dags att kolla ordningsfacit för årets stora rallyupplevelser i Säfsbygden. Polisens betyg blev med beröm godkänt.

- Inga missöden har inträffat och vi har inte hittat några som var rattonyktra. Det har varit ovanligt lugnt, jättelugnt därute, meddelade inspektör Anneli Gustavsson, befäl på Ludvika polisstation sent på lördagskvällen.

Polisens bevakning i rallyområdet var intensiv med personal från såväl Värmland som Dalarna. Ludvikapolisen ställde upp med två patruller och i styrkan ingick även poliser som körde omkring på snöskoter för att kolla läget.

PETER OHLSSON

Mer läsning

Annons