Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En folkfest - i repris

Annons

1949 arrangerades den första Regattafesten i Öje. Den var under fler årtionden stommen i ekonomin för Öje idrottsförening. Men det senaste årtiondet har det gått utför med regattan. Den gick back i flera år, och blev en ekonomisk belastning för föreningen. Förra året gick regattafesten i kvav efter 52 år.

- Men det blev så tomt utan Regattafesten, så nu gör vi ett nytt försök. Det blir Regattafest i ny tappning, säger Christer Eriksson och Karin Estéen-Helmersson i Öje IF.

Själva regattan blir i och för sig som förr om åren. De ljusdekorerade båtarna och flottarna samlas vid Djupsundet och åker i kortege till festplatsen på Brånen i Öje. Som vanligt blir det priser till de vackrast dekorerade farkosterna.

- Vi hoppas att det blir ett 50-tal farkoster i regattan, ungefär som vi hade de senaste åren.

Men på festplatsen blir det inte alls som förr. I stället för vanliga dansband och scenuppträdanden ställer man till en dragspelsstämma.

- I samarbete med arrangörerna av dragspelsstämman i Johannisholm nu i juni ska vi starta en ny dragspelsstämma i Öje. Vi tror att det kan gå bättre om vi riktar oss till en mogen publik, ungdomarna kommer ju i alla fall inte, säger Christer och Karin.

På det här viset slipper arrangörerna ifrån dyra gager för dansband och artister. Stämmodeltagarna ser till att det spelas på dansbanan. Och både buskspel och vildcamping blir naturliga ingredienser i en regattafest med dragspelsstämma.

- Vi har känt tomhet och saknad efter regattan. Många av de gamla regattadeltagarna har också hört av sig och nu vill vi göra ett försök att få fart på regattan och festen igen. Om vi åtminstone kan få tillställningen att gå runt ekonomiskt är vi nöjda, då har vi i alla fall regatta och fest att glädja oss åt frampå sensommaren, säger förhoppningsfulla arrangörer i Öje.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons