Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En flygare har landat

Annons

Men Lars är hemtam i båda miljöerna. Rättvik är hans gamla hembygd och försvarsindustrin hans arbetsplats under många år.

Lars Olsson är informationschef vid Sveriges försvarsindustriförening, FIF, sedan tre år tillbaka. Dit kom han efter en lång flyg- och teknikkarriär, dels vid flygvapnet, dels vid Ericsson-koncernen.

Nu har Lars Olsson kommit hem igen. Färden ställs allt oftare till Rättvik eftersom familjen förvärvat en gård i Sätra.

Det var också i Rättvik Lars Olsson växte upp tillsammans med föräldrar och fyra bröder.

Intresset för flyg väcktes tidigt. I hemmet bodde nämligen en period under andra världskriget ett par internerade amerikanska flygare. Föräldrarnas fotoalbum väcker fortfarande minnen och starka känslor över amerikanarnas vistelse i Rättvik.

Att flygskolan vid Ljungbyhed förlade sin vinterutbildning till Siljans is, kom också att påverka Lars Olssons inriktning i livet, när studenten vid Mora läroverk var avklarad.

Rättvikssonen söktes sig således till flyget och blev sedermera officer vid Ljungbyhed.

Han blev kvar i flygvapnet i 17 år och fick också uppleva några spännande år med att bygga upp det svenska stridledningssystemet.

- Sverige skaffade nya flygplan och luftförsvaret genomgick en fantastisk teknikutveckling - allt i skuggan av det "kalla kriget" och vetskapen om en vapenmakt i öst som tycktes överlägsen och skrämmande.

1980 lämnade Lars flygvapnet för att tillägna försvarsindustrin sina tjänster. Ny arbetsgivare blev Ericsson-koncernen och befattningarna många. Bland andra uppdraget att sälja svensk ingenjörskonst på export.

Efter några år som informatör i försvarsindustrin bestämde sig Lars för att tjäna industriföreningen.

- Industriföreningens roll är att tillvarata försvarsindustrins intressen. Försvarsindustrin är en del av vår säkerhetspolitik och en förutsättning för att kunna genomföra politiken, menar Lars Olsson.

Trots att stora delar av svensk försvarsindustri har utländska ägare finns fortfarande mycket tillverkning kvar i Sverige. Men hur blir det i framtiden?

- Svårt att säga med tanke på försvarets framtida behov. Vi har fortfarande företag med hög kompetens och jag tycker att det vore mycket olyckligt om vi sålde ut denna kunskap. Vi har nämligen också stor civil nytta av teknikutvecklingen i försvarsindustrin. Saab-Gripen, exempelvis, är ett projekt som varit teknikförmedlare till civil verksamhet, anser Lars Olsson.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons