Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En finsk lektion - för 85 000

Annons

En ovärderlig lektion för 85 000 kronor.

Ett 30-tal sjätteklassare från Syrholns skola har under några dagar studerat historia, samhällskunskap och språk i Flodas finska vänort Ylämaa.

- En toppenresa, tycker eleverna.

Gröna Lund och Liseberg nämndes när sjätteklassarna vid Syrholns skola diskuterade tänkbara mål för en skolresa.

Men tillsammans med personalen och föräldrarna beslutade eleverna att istället göra en kombinerad skol- och undervisningsresa till Ylämaa.

- Det ställde stora krav på både organisation och finansiering, konstaterar läraren Anette Bertilsson.

Genom en rad olika aktiviteter lyckades eleverna samla in 50 000 kronor. Dessutom bidrog Föreningen Norden med nära 29 000, kommunen med 8 500 och Lions med 2 000 kronor.

Nu har resan genomförts och såväl eleverna som deras lärare tycker att det var en rolig, spännande och lärorik "skolvecka".

De hann med att se bland annat en försvarslinje omfattande skyttegravar, bunkrar och stridsvagnshinder mot ryska gränsen, en modern gränskontroll med en 75 miljoner dyr röntgentrustning för genomlysning av hela långtradare, ett hembygdsmuseum, Ylämaas kyrka, ett stenmuseum och en industri för brytning och bearbetning av spektrolit, som används till bland annat smycken och prydnadsföremål.

Eleverna blev också visade den läkarmottagning som Floda kommun var med om att bygga upp efter kriget samt en lönn som planterats av Dala-Flodabon Gunnar Zetterqvist.

På nöjessidan märktes ett badhus- och ett gymbesök, en fotbollsmatch mot Ylämaaungdomar, ett besök i Helsingfors och en kväll på tivoli på Borgbacken. En kväll var det också samkväm och presentutdelning. Samtidigt uppträdde de svenska och finska ungdomarna för varandra.

Ungdomar från Ylämaa har tidigare gästat Dala-Floda och några av ungdomarna har hållit kontakten sedan dess. Under det här besöket samtalade de på engelska och bestämde sig för att hålla fortsatt kontakt.

Men kommunikationerna underlättades betydligt genom att Marja-Liisa Eriksson, som kom till Dala-Floda för 31 år sedan, tolkade. Hon guidade också i sin gamla hembygd Lappeenranta, där hon berättade om Saima kanal, andra minnesmärken, områdets krigshistoria och en av Finlands största hjältekyrkogårdar.

- Vi har lärt oss massor, berättar eleverna, som genom en utställning kommer att förmedla en del av sina nyvunna kunskaper till föräldrar och andra intresserade.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons