Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fettskatt vore fetfel

Annons

Folkhälsoinstitutet föreslår att införa en särskild fettskatt för att banta det svenska folket, eftersom det skapar stora vårdkostnader. Syftet är att stimulera inköp av mer fettsnåla produkter.

För i dag sitter vi, och främst unga, mer framför tv:n och käkar chips istället för att ta en joggingtur.

Detta problem råder i hela västvärlden, och det kommer säkerligen att förorsaka ytterligare problem, såväl som samhällsekonomiska, sociala och i synnerhet personliga.

Men om man med hänsyn till detta föreslår höjda skatter är det verkligen ologiskt.

Eftersom i Sverige har vi alldeles för många och alldeles för knepiga skatter. Samtidigt som vi redan är alldeles för inrutade i likriktningens namn.

Numera är det svårt att hålla reda på vad som är hälsosamt och vad som inte är det. Media fylls av olika larm och rekommendationer.

Livsmedelsverket är också flitig i att meddela att du kan få cancer om du äter det ena och det andra.

Hur ska skatterna förhålla sig till dessa larm och rekommendationer som ständigt får nya preferenser?

Högre skatter på fet mat skulle få samma utgång som den politik som förs avseende alkohol och tobak - höga priser och begränsad tillgänglighet ska reducera konsumtionen.

Principiellt är den helt fel; även de som tål fet mat får betala och de som äter mycket osunt skulle inte bli tillräckligt avskräckta av fettskatten.

En rationell lösning vore istället att låta var och en få större möjligheter att ta ansvar för sina handlingar.

Ifall man väljer att frivilligt äta mat med höga fetthalter så att man blir sjuk får man betala en större del av kostnaden för vården själv.

För i dag kan man göra diverse hälsovådliga saker men inte betala för det. Nästan uteslutande finansieras i dag vården gemensamt.

Det möjliggör att den som äter fel, dricker och röker kan göra det och belasta andra med följderna.

Skulle man få betala en större del själv är jag övertygad om att beteendet skulle ändras. Det är dags att människor får betala följderna av sådana frivilliga val.

Johan Arvidsson

Moderata Ungdomsförbundet

Mer läsning

Annons