Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fet amerikansk lögn

Annons

En ny våg av aggressiv imperialism sköljer över världen. Under de senaste åren har supermakten USA brutaliserat sin utrikespolitik i syfte att garantera den orättvisa världsordningen.

I världens alla tidszoner har USA militärnärvaro och de ger ekonomiskt stöd till 80 procent av alla stater som använder tortyr. Snacket om att USA:s krig i Irak handlar om att demokratisera, befria kvinnorna eller att bekämpa terrorism är en fet lögn.

Sanningen är att där genomförs ett folkrättsvidrigt krig och en lika vidrig ockupation. Det är nog skrämmande att USA använder världen som ett spelbräde, men än mer skrämmande är att den svenska högern inte bara stödjer dem utan också vill att Sverige aktivt ska delta i dessa nykoloniala äventyr.

Vi har samtidigt en regering som antingen direkt eller indirekt ger sitt fulla stöd till USA:s ockupation av Irak och Afghanistan genom vapenexport och diplomatiskt utbyte. Vi i Ung Vänster kräver att ockupation av Irak och Afghanistan omedelbart upphör och att de ansvariga ställs inför den internationella krigsförbrytardomstolen i Haag. Vi vill se fred, demokrati och nationellt självbestämmande.

Det ekonomiska systemet vi har i dag sätter konsekvent ett fåtals rikedom och makt före människors rätt till de mest grundläggande såsom liv, vatten och självbestämmande. Resultatet av detta sätt att organisera världen på är tydligt. Med säkra siffror finns det i dag fler djupt fattiga människor än någonsin tidigare. Även här finns en tydlig konflikt som återkommer.

ELINA BIRKEHAG UNG VÄNSTER FALUN BJÖRN GRAHN UNG VÄNSTER HEDEMORA

Mer läsning

Annons