Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fest för barnens hem

Annons

Totalt är det 40 barn och unga som går på de särskolor som man har här. Åtta personer bor på barnhjälpscentret. Några bor här veckovis.

- Det här är ett fantastiskt ställe. Personalen är så engagerad och positiv. Många vill jobba här, trots att de som jobbar här får minimilön, berättar Maja Gilbert, chef för barn- och ungdomsrehabiliteringen, och den som lett Dalarnas utbildning och samarbete med Viljandi.

Det utbytet har pågått sedan 1997. Och det blir en fortsättning.

Landstingets regionala utskott har sedan tidigare beslutat om 100 000 kronor i stöd per år, under tre års tid, för att fortsätta samarbetet med Viljandi. Ett nytt avtal undertecknades i går, under högtidliga former i rådhuset, i samband med barnhemmets tioårsjubileum.

Det är även den här gången en stark inriktning på fortsatt utbildning av personal som jobbar med funktionshindrade barn och ungdomar. Viljandi åtar sig också att ställa upp med tid för personalen, lokaler, och för att stå för en del av kostnaderna.

- Det blev det första i hela gamla Sovjetunionen som tog hand om funktionshindrade barn på detta sätt. Som en sådan symbol har hemmet betytt enormt mycket, säger Kerstell.

Mer läsning

Annons