Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fest för alla nyfödingar

Annons

- Det är roligt att det fötts så många barn, det är bra för bygden, säger Helene Tungel, mamma till Emma nio månader, som tillsammans med Anna Morelius, med dottern Hilma i samma ålder, arrangerat dagens lunch, sponsrade av bland annat Framtidsgruppen.

Dagen till ära bär alla bebisar solgula t-shirts med Framtidsgruppens logo och en liten igelkott broderat.

- Det betyder mycket för byn att det föds barn. Det betyder att vi får ha skolan kvar, säger Helene som även var med och arrangerade en liknande babylunch för två år sedan för barn födda 2001. Då föddes 23 barn i bygden.

Bosse Söderlund, representant för Framtidsgruppen och pappa till två vuxna döttrar, håller med.

- Att det föds så många barn betyder allt egentligen. De är grunden för bygdens vällevnad. Det här är den verkliga framtidsgruppen, om någon, säger han och sveper med handen mot de små på golvet.

Mammor, ett par pappor och alla barn tycks trivas. Många känner igen varandra sedan tidigare, några av dem har varit med i samma föräldragrupp, fyra av dem har legat på BB i Falun samtidigt, andra deltar kanske i några av de övriga barnaktiviteter som pågår i byn. Flera av dem är dessutom inne på "andra svängen" och har större barn som går i skolan i Fäggeby eller Skedvi.

Ann-Mari Westbom, mamma till Lina fem månader, har själv vuxit upp i Skedvi. Hon har två äldre pojkar sedan tidigare, och hon tycker att bygden är en bra plats att fostra barn i.

- Här finns massor av aktivteter för barnen om de vill, säger hon. Och när vi bor på landet har man bättre koll på barnen, vi får skjutsa mycket men det har man igen senare. Här har man också bra kontakt med många av de andra föräldrarna. Nej, jag vill inte bo i stan, säger hon och syftar på Hedemora.

För Sandra Meinhardt, mamma till Olle sex månader, är närheten till djur och natur viktigt.

- Vi har bland annat hästar hemma på gården. Det är positivt, säger hon.

Bosse Söderlund tar till orda vid lunchen.

- Framtidsgruppen jobbar med frågor som har med Skedvis framtid att göra. Vi försöker göra Skedvi till en så bra plats att bo på som möjligt och det är skoj att få vara med på ett möte med den verkliga framtiden.

Och det ser ut som om trenden håller i sig. Från årsskiftet fram till den 2 april hade Stora Skedvis befolkning utökats med ytterligare tio nyfödingar.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons