Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fest att minnas

Annons

Efter jullovet kommer planeringen i gång på allvar. Inte minst när det gäller kläderna är många tidigt ute.

- Tjejerna för att det är roligt att handla, killarna för att inte kostymstorlekarna ska ta slut. Det är lite könsbundet det där, säger Micke Mantalios, Malin Björkqvist och Erika Sundqvist, tre av vårens studenter i Falun.

De har redan handlat färdigt och kan ganska lugnt luta sig tillbaka i väntan på att studentfirandet ska dra i gång.

Micke, Malin och Erika konstaterar att det nog är föräldrarna som är mest stressade inför allt som ska hända. Själva ligger de inte sömnlösa och funderar över om det ska vara fläskfilé eller kycklingspett på studentmottagningens buffé.

- Pappa tänker till och med bygga om altanen..., säger Erika.

1968 genomfördes "den riktiga" studentexamen - den med tuffa prov och förhör - för sista gången. Men själva firandet lever kvar. För nog har man rätt att ha kul under de sista veckorna av tolv års skolgång.

Med åren har nya traditioner utvecklats och gamla förfinats. Det är mösspåtagning, studentbal, champagnefrukost, utspring, mottagning och fest. Det ska offras mynt från födelseåret i brunnar och kastas stenar från berg. Studentsånger ska skrivas och fotografier ska tas.

Firandet ser olika ut runt om i länet. På vissa håll, som i Falun, är det koncentrerat till sista veckan. På andra ställen är det mera utdraget.

Micke, Malin och Erika ser fram emot alltihop med viss förväntan.

- Men man vågar inte riktigt ta ut något i förskott. Man vill ju inte bli besviken, säger Erika och får medhåll av Micke.

Visst har de konstaterat att studentfirandet kostar en och annan krona.

En del utgifter, som den för studentmössan, är inget de funderar så mycket över. Men när det gäller annat får inställning och plånbok avgöra.

- Balen är det nog en del som väljer bort. Antingen för att det inte är deras grej, eller för att det är dyrt, säger Erika och Malin.

Micke nöjer sig med samma mörka kostym till både bal och examen. Tjejerna vill något ljust, och vita skor, till avslutningsdagen, och så en riktig festblåsa till studentbalen.

- Men jag lägger inte ut tusentals kronor på en klänning som jag inte kan i fler sammanhang, säger Erika och konstaterar att "billigt är bra" .

Malin har valt att ta ut svängarna lite mer.

Nu hoppas de på en avslutningsdag med "lagom väder", innan resten av livet börjar. Micke åker till Göteborg, Erika till Australien och Malin till Spanien.

Mer läsning

Annons