Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En erotisk bakteriebomb

Annons

Det finns mycket att säga om kyssar. De kan vara långa, blöta, korta, intensiva, himmelska, och vackra. Vem du än frågar får du säkert en hel radda med suktande adjektiv.

Men först kanske man borde fråga sig, vad är egentligen en kyss?

- Det är väldigt viktigt att hålla isär begreppen kyss och puss. Det är två vitt skilda begrepp, förklarar Olle.

- En puss är någonting som man ger till morföräldrar vid jul, eller när man hälsar på sina föräldrar. Den kan vara fylld med kärlek och tillgivenhet, men också vara en hälsningsgest eller ett sätt att visa underdånighet.

- Om du frågar någon vad en kyss innebär däremot så får du ofta ett helt annat svar. För de flesta är kyssen någonting mycket mer laddat, bara ordet har en underliggande nästan erotisk laddning och är ofta mycket intimare och viktigare än vad en flyktig puss kan vara.

Kyssar har en väldigt central del i våra liv. I genomsnitt ger och mottar en person cirka 20000 kyssar under en livstid. Trots detta minns de flesta vuxna fortfarande när de fick sin första kyss.

- Den första kyssen, även om den ofta är långt ifrån perfekt, är en viktig del i den sexuella utvecklingen och för många väldigt viktig, säger Olle Waller.

Men även om kyssar ofta är en dans på rosor så sticker taggarna ibland hårdare än tänkt.

På senare tid har forskningen på könssjukdomar som är överförbara genom kyssar gått framåt, och trots vad många tror finns det många sjukdomar som kan smitta genom salivutbyte.

Har man en oral infektion av gonorré eller klamydia borde man akta sig, lika så med herpes.

Hiv däremot är ett mycket segare virus och behöver betydligt mer än bara en kyss för att smitta.

Absolut vanligast att dra på sig vid en kyss är vanlig förkylning.

Lyckligtvis kan kyssar komma i många olika former och storlekar. Vill man helt undvika smittorisk behöver den inte ens vara fysisk.

- Har ni någonsin fastnat med blicken på någon tvärs över rummet, säger Olle lite drömskt.

- Man vet exakt när det är för länge eller när blicken går från en kort liten inspaning till någonting mer. Det kan vara minst lika intensivt som vilken långtradare som helst.

På frågan vilken som är hans egen favoritkyss blir han fundersam.

-Hej då-kyssen är kanske inte lika erotisk som många andra kan vara, men den är precis lika viktig.

- Det handlar om att säga till sin älskade att man älskar den, och jag kan lova att om någonting händer så kommer du att ångra att du inte tog den chansen.

Han funderar.

- Sedan är den där inledande startkyssen alltid viktig, den där första korta kyssen, precis innan tungan börjar leta sig in och man ser varandra djupt i ögonen. Det kan vara otroligt vackert, säger Olle Waller.

GUSTAV JOHANSSON

Mer läsning

Annons