Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok går i graven

Annons

Butiken har legat på samma plats i Borlänge sedan grundandet 1903. I flera år har ägarparet Rolf och Gunnel Tholander försökt att sälja rörelsen, men inte lyckats. Han tror att situationen i centrum spelar in.

- När jag tog över 1971 var Borlänge centrum en handelsplats. Nu är det lite öken. Då är det inte lätt att sälja en sådan här rörelse.

Att Åhléns stängde häromåret märktes. Det blev mindre rörelse neråt Sveatorget. Kupolens tillkomst har också haft effekt. Rolf känner ingen större optimism för handelns framtid i centrum. Att Metropol, med bio, bowling och biljard, invigs till helgen är positivt för Borlänge. Men det kanske inte gynnar handeln direkt. Kanske kan Ica Maxi dra fler kunder till stan, funderar Rolf.

Makarna kör på fram till och med september, och avvecklar i samband med att hyreskontraktet löper ut. Så av epoken återstår nu bara drygt sju månader.

- Jag har hållit på länge och varit i butik över 50 år, säger Rolf och noterar att både han själv och hustrun passerat pensionsåldern med marginal.

Han började som springschas i Konsum 1951. Men sedan har det handlat mest om färg hela tiden. Visst tycker han att det är trist att butiken försvinner, att en epok går i graven. Men han kan inte fortsätta hur länge som helst. Arbetsveckorna är långa.

- Det finns få sådana här but-iker som funnits på samma plats så länge.

Men han ser ingen annan väg att gå. Skulle de fortsätta i lokalen hade de fått hålla på i flera år till, med tanke på hyreskontraktet. Tre år. Det känns för länge. Nu ska andra intressen, som barnbarnen, få mer av makarnas tid.

Tappers grundades 1903 av en målarmästare, som för övrigt var kusin med den Tapper som grundade Tappers i Leksand. Rolf Tholander har inga släktband åt det Tappers-hållet. Men efter 33 år i verksamheten är han minst sagt intimt förknippad med butiken.

Sex personer berörs av den kommande stängningen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons