Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En enorm skatt"

Annons

Sven Nilsson filmade händelser och människor i Falun i 40 års tid.

Hans mest produktiva tid var mellan 40- och 70-talen.

Filmerna är mycket populära - och det är fullt de tiotalet gånger per år som filmerna visas på Dalarnas museum.

- Jag förstår att filmerna är populära. De är folkligt gjorda med mycket människor. Många som kommer hit känner igen sig, kommenterar Hamrin.

Men det är bara en liten del av Sven Nilssons filmproduktion som visats för allmänheten.

I museets arkiv ligger tiotals timmar negativ film, som måste omvandlas till positiv film och sedan redigeras för att kunna visas i offentliga sammanhang.

- Det är en enorm skatt vi har där. Det är som en arkeologisk utgrävning att ge sig in bland filmerna. Jag skulle tro att där döljer sig många guldkorn, säger Hamrin.

Hittills har man inte haft ekonomiska möjligheter att redigera filmerna.

Men nu syns en ljusning på den fronten.

- Det ska göras en filmsatsning i Dalarna under de närmaste åren. Och då hoppas jag att vi kan göra en extra stöt på Falun.

- Det vore förstås värdefullt om vi kan ställa i ordning nya filmer om gamla Falun. Jag betraktar det som en sensation, säger Hamrin.

Varje år visas de färdigredigerade filmerna ett tiotal gånger.

I år har man redan visat filmerna från 40-talet. I lördags var det dags för 50-talet. Bland annat fick man se valborgsmässofirandet 1959, scener från trästaden och de olika luciakandidaterna från slutet av 50-talet.

Och i lördags visades också några filmstumpar från lasarettet och Axel Östbergs och Sven Janssons årstider.

Känt folk var på plats. Birger Lundberg, tidigare informationschef vid Landstinget, var där, liksom förre lagmannen Hans Sjöqvist och kommunalrådet Johnny Gahnshag.

Senare i vinter kommer Örjan Hamrin att visa filmer från 60-talet.

- I snart 20 år har vi visat dessa filmer. Och intresset är stort. Det är fullt i salen nästan varje gång. Säkert 10 000 Falubor har sett filmerna genom åren, säger Hamrin.

Sven Nilsson var en legendarisk fotohandlare och filmare i Falun.

Han kom från Sörmland, men etablerade sig i Falun. Han dog 1982.

- Sven blev personlig bekant med alla människor han filmade. Jag tror att det mycket är därför som filmerna är så populära, säger Örjan Hamrin, som arbetade med Nilsson under en tid på Falu kommun - och från den tiden berättar han en episod:

- En gång kom Sven upp på avdelningen och sade: "Vet du att det finns en konto i budgeten som heter film?" "Visst", sade jag. "Det är jag det", sade Sven...

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons