Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda vårdcentral

Annons

Det säger närsjukvårdschefen Lars Astgård och avslöjar därmed att de planerade nedskärningarna på vårdcentralerna är avsevärt mer omfattande än vad som hittills kommit fram.

- Kostnaderna måste minskas med 5-8 miljoner kronor. Vi har cirka 70 tjänster på vårdcentralerna i Ludvika och 18 tjänster i Grängesberg. Genom att samordna allt till lasarettet kan vi spara 5-10 tjänster.

Ungefär halva besparingen tas hem genom personalminskningar. Den totala årskostnaden för en sjuksköterska är i snitt 400 000 kronor och för en undersköterska omkring 280 000.

- Resten av besparingen avser lokalkostnaderna. Jämfört med hur det ser ut i dag så räknar jag med att lokalytorna kan minskas med grovt räknat 1 000 kvadratmeter.

- Ludvika får en vårdcentral av samma storlek som den i Mora. Moras vårdcentral betjänar ungefär 20 500 invånare medan den i Ludvika kommer att betjäna cirka 21 000 invånare.

Politikerna i landstingets planeringsutskott ställde sig i förra veckan bakom förslaget om samordningen av de tre vårdcentralerna. Lars Astgård anser att det nu finns acceptans för sparförslaget bland landstingspolitikerna i Falun.

Vad som återstår är att övertyga lokala sjukvårdspolitiker i Västerbergslagen.

-De måste acceptera förändringar på samma sätt som befolkningen i Avesta och Mora har accepterat att ha sin primärvård förlagd till lasarettet.

- Det är önskvärt att politikerna accepterar eller åtminstone har förståelse för att dessa besparingar måste göras. Jag vet ju att socialdemokraterna i Grängesberg vill ha kvar sin vårdcentral. Att flytta upp Solsidan på lasarettet är kanske inte lika känsligt.

-Men går det inte att genomföra denna samordning av vårdcentralerna måste andra åtgärder vidtas som kommer att leda till ytterligare minskad kvalité och tillgänglighet.

- Eftersom personalen måste minskas kan det då handla om att de tre vårdcentralerna håller stängt vissa dagar i veckan. Följden blir längre väntetider.

För att bereda utrymme för den nya jättevårdcentralen måste det göras ombyggnader på bottenplanet i lasarettet. Akutmottagningen, som enligt planeringsutskottets förslag i framtiden ska hållas stängd på nätterna, samordnas med den nya vårdcentralen.

Lars Astgård hoppas att han i år kan fatta beslut i ärendet. Sedan dröjer det ett tag innan den nya jättevårdcentralen börjar ta emot patienter.

-Förslaget är samordningen ska vara genomförd under 2007.

Sedan länge finns det fast anställda läkare på Solsidan och i Grängesberg medan vårdcentralen på lasarettet bemannas av stafettläkare. Kommer de fasta läkarna att vilja jobba på den nya vårdcentralen?

-Det återstår att se, svarar Lars Astgård.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons