Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En eloge till Västra skolan"

Annons

u - Det som hänt är en väckarklocka. Men jag är inte direkt förvånad. Vi har sett att knarket ökar överallt, och Falun är ingen skyddad verkstad.

Det säger Gunnar Blommé, droginformatör på socialtjänsten i Falun.

Han tycker ändå att det finns något positivt i det hela. Västra skolan har fått en rivstart på terminen; man har sett problemen och agerat snabbt.

- En eloge till dem! Skolorna måste vara på hugget, säger Gunnar Blommé.

Genom sitt jobb har han mött många av kommunens högstadieelever. Ungefär hälften av klassernas elever brukar veta var man får tag på narkotika.

- De vet mer än föräldrarna tror.

Just föräldrarna är den grupp som man måste vända sig till i större utsträckning i det förebyggande arbetet, tror Gunnar Blommé.

- Att stödja föräldrarna att orka mer - det är det bästa förebyggande man kan göra. Föräldrarna är nyckelgruppen.

- Men skolan är jätteviktig. Alla måste vara uppmärksamma, från rektorn till vaktmästaren.

1999 bestämdes att alla skolor ska ha en handlingsplan för drogförebyggande arbete. Men enligt Gunnar Blommé är det "spridda skurar" på hur mycket man jobbar med det.

- Skolan måste upprioritera den här frågan. Det här med värderingar borde vara ett ämne som alla andra.

Det förebyggande arbetet måste börja med att försena alkoholdebuten, tror Gunnar Blommé. Han är mycket kritisk till att det ska drickas alkohol vid alla festliga tillfällen och att det ska vara öltält på torget så fort det är evenemang i stan.

- Det som hänt på Västra är inget ungdomsproblem, det är ett vuxenproblem. Nu skräder jag inte orden, säger Gunnar Blommé och fortsätter:

- Alkohol är inkörsporten till narkotika, det vet vi ju. Och i dag är alkoholkonsumtionen högre bland unga än den var för tio år sedan. Vi måste slå i bromsen och då måste föräldrar, skola, socialtjänst och polis jobba tillsammans.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons