Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En eldsjäl hoppar av

Annons

Det är Lima IF:s enda stora inkomstkälla i dag och just de här arrangemangen tar in upp mot 200 000 kronor till föreningen. Samtidigt är det föreningens livsnerv. Utan de här inkomsterna skulle aldrig Lima IF klara sin verksamhet.

- Men nu får det vara nog. Jag har varit chef för inkvarteringarna sen 1983 och innan dess hjälpte jag till då Joel Andersson och Bertil Gunnarsson hade hand om det här, säger Bror Limberg. Han tycker att det är alltför få som verkligen vill arbeta med de här sakerna.

Lima IF har som mest inkvarterat cirka 700 Vasalöpare och i år är siffran 500 vilket är några färre än normalt. Detta hänger samman med att man nu håller på att bygga om skolan. Och det är den här gången också ställt till en del problem.

- Vi har cirka 400 Vasalöpare i skollokalerna, men vi har också varit tvungna att lägga ut cirka 100 i familjer på grund av ombyggnaden av skolan, säger Bror Limberg.

Det är många stora föreningar som återkommer varje år, som Volvo i Göteborg med 100 Vasalöpare, Saab i Trollhättan med 50 bara för att nämna ett par av de stora.

Bror Limberg håller i allt det här från bokning till inkvartering.

- Vi tog över bokningen från Sälen bokning som vi hade tidigare, men de tog alldeles för bra betalt. Nu tar vi in pengarna till Lima IF istället, säger Bror Limberg som är oroad för framtiden.

- Det här är en inkomstkälla som vi inte får släppa, men går det inte att få fram en ersättare inom Lima IF kan det bli andra föreningar som tar över. Då är jag övertygad om att det kommer att bli en stor kris i Lima IF, säger Bror Limberg.

Lima IF förfogar över 275 sängar för den här verksamheten, men det är också många som ligger på madrasser och på hårt underlag.

- Man har försökt att övertala mig att fortsätta, men efter årets Vasalopp är det definitivt slut för min del, säger Bror Limberg.

Han menar att det är få som verkligen förstår vilket arbete det här är för att det ska fungera, säger Bror Limberg.

Och lyckas inte Lima IF att hitta en ersättare till Bror Limberg är risken mycket stor att föreningen kan hamna i en mycket stor kris.

- Vi vet att det är just genom de här inkomsterna som föreningen kan fungera. Utan inkomsterna från Vasaloppet och den övriga lägerverksamheten vid jul och nyår, påsk och sportloven kommer inte Lima IF att ha någon ekonomi.

I dag är det aktiva inom handbollen i Lima IF som ställer iordning lokalerna före inkvarteringarna och fotbollssektionen avslutar med att städa upp efter Vasaloppet.

- Det här har det faktiskt fungerat ganska bra de senaste åren. Men för några år sedan var det kris också när det gällde dessa insatser, säger Bror Limberg.

En orsak till att Bror Limberg beslutat sig för att sluta är att han blivit äldre och orken inte är densamma som i ungdomen. Men den absolut största orsaken är att det är alltför få som vill ställa upp ideellt och arbeta.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons