Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En eldsjäl har gått ur tiden

Annons

Läkaren Gustaf Högberg, Bro, Borlänge har avlidit nära 87 år gammal. Han efterlämnar närmast makan Barbro samt fyra söner med familjer.

Gustaf Högberg var född i Åmmeberg och växte upp granngårds i Askersund. Som 15-åring kom han till Stockholm för vidare studier och deltog i skolhushåll tillsammans med sina syskon - en skara på åtta.

Han tog läkarexamen 1948, också i Stockholm.

Gustaf Högberg hade genom hela livet ett enormt samhällsengagemang, som präglade honom i allt han gjorde. De små, de utsatta, var alltid föremål för hans tankar och hans omsorger. Han var och förblev en eldsjäl, en samhällsbyggare.

Några år innan hans läkarutbildning var klar, strax efter andra världskrigets slut, for han till Grekland för att vaccinera mot tuberkulos.

Sin första fasta tjänst hade han på barnklinken i Kristianstad, där han också träffade sin Barbro.

Redan när Gustaf Högberg var sex år gammal slog han fast att han ville bli barnläkare, han ville följa fadern när det gällde läkaryrket. Dessutom kom andra nära släktingar att i mycket påverka honom, inte minst vad det gällde samhällsarbetet nämligen förre chefen för Medicinalstyrelsen, Axel Höijer och hans maka Signe.

Gustaf Högberg kom till Borlänge 1959, då som andre stadsläkare: människan var densamma liksom arbetet men titlarna växlade: andre stadsläkare, provinsialläkare, distriktsläkare och specialistläkare i öppen vård, det mesta med barnen i blickfånget. Han gick i pension officiellt 1983 men fortsatte ändock tio år framåt att ägna sig åt barnavårdscentralen, och han hade fyllt åttio, när han lämnade skolläkararbetet på Fornby.

Gustaf Högberg kom att sköta hälsovård för generationer. Han var sagofarbrorn för de små, det berättas att han kunde göra entré genom att gå på händerna och att det då ramlade ut både mynt och godis ur hans fickor - till allas förtjusning.

Gustaf Högberg var en eldsjäl, hela han, alltid till reds att gripa in, alltid till reds att komma med nya idéer, alltid till reds att hjälpa. De mest utsatta fanns ständigt i centrum.

Han var med om att starta ungdomsmottagningen i Borlänge, den första i landet, han var en av initiativtagarna till Tunabygdens miljövänner och kom med i kommunfullmäktige för en period, han var styrelseledamot i Borlänge energi en period, han arbetade för att nå de föreningslösa ungdomarna.

Hela Gustaf Högbergs livsgärning präglades av arbete med att gå över gränser, att nå samverkan.

På senare år ägnade han sig åt trädgårdsarbete, han förenade det vårdade och det vilda, han stod som initiativtagare till Tunarundan, han ordnade motionsspår och han älskade att vistas i Gyllbergen.

Samhällslivet ur rent otaliga perspektiv kom att prägla den alltid lika ivrige Gustaf Högbergs liv. Läkaryrket blev en plattform för hans samhällsengagemang.

På senare år for han och hans Barbro runt i Dalarna och intervjuade gömda flyktingar, lyssnade på dem och fann att de stundom blivit orättvist behandlade av migrationsverket.

Hans senaste vision om Borlänge var en tanke på att skapa ett socialmedicinskt konsekvensutrednings-institut, ville klarlägga hur olika beslut i samhället påverkar barn och ungdomar. Denna senare kategori ömmade han särskilt för: ungdomar kom ofta i kläm mellan barn och vuxna.

Så sent som 1998 lämnade Gustaf Högberg ett remiss-svar till ett delbetänkande av Nationella folkhälsokommittén.

Här finns ännu ett arv han lämnat efter sig. - med samma trend som i allt annat av hans arbete:

De sämst ställda i samhället behöver prioriteras som ett samlat problemområde som kräver egna resurser, specifika åtgärder och unika strategier inom den förebyggande hälsovården.

Som sagt - ett av många arv.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons