Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dubbel vinstlott

Annons

I över tio år har Faluns ungdomar haft chansen till sommarjobb via kommunen. Platserna har lottats ut och i år drog omkring 200 ungdomar vinstlotten.

Nu talar allt för att fördelarna håller i sig långt längre än några sommarveckor i år. Fortfarande 2010 och åren därefter lär sommarjobbet göra nytta.

- Än så länge har vi bara ett arbetsmaterial, men det visar att det går bra mycket bättre för dem som erbjuds sommarjobb i Falun, än dem som inte erbjuds jobb, säger professor Kenneth Carling.

Han leder ett forskningsprojekt för IFAU:s räkning (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) som väntas pågå i ytterligare nära ett år. Hittills har det varit svårt att få fram om sommarjobbet i sig är avgörande för framtiden eftersom det finns andra faktorer, främst personliga egenskaper, att ta hänsyn till. Men tack vare ett unikt material från Falu kommun kan forskarna nu undersöka nyttan av sommarjobben på ett så rättvist sätt som möjligt.

I Falun har omkring 800 gymnasieungdomar sökt jobben varje sommar. Därefter har jobben lottats ut. Av någon anledning har samtliga ansökningar från 1995 och framåt arkiverats och bildat en guldgruva för forskarna som nu kan göra olika jämförelser mellan dem som fått jobb och dem som blivit utan.

- Och just för att det är ett lotteri är ungdomarna jämförbara i utgångsläget, förklarar Carling som bland annat jämfört ungdomarnas inkomster åren efter gymnasieskolan.

Jämförelserna visar att sommarjobben har signifikant betydelse för inkomsten - och effekten ser ut att hålla i sig fortfarande sju år efter studenten!

I USA anser man sig ha funnit belägg för att extraknäck försämrar studieresultatet. Men med hjälp av det unika materialet från Falun hoppas Carling kunna visa något annat:

- Vi har en hypotes om att man även förbättrar studieresultatet om man sommarjobbar. Vi kan helt enkelt se om de som fick sommarjobb också fick bättre skolbetyg än de som inte sommarjobbade, säger han.

Rapporten väntas vara klar i mars nästa år.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons