Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dröm blev verklig

Annons

Det är ett kärngäng med nio kvinnor från 35 år och uppåt som glider fram på sina "japanare" enbart för att njuta i seriös hastighet.

- Det började som en dröm, berättar Ing-Marie Bergman, en av klubbens medlemmar.

Hon och byns övriga damer träffades i lanthandeln Åsenbudi och pratade om att få dra iväg med mc-hojar under mjölk och potatisinköpen.

- För fyra år sedan bestämde vi med ett handslag. Nu eller aldrig, fortsätter Ing-Marie.

Till slut var det fem kvinnor som samåkte i bil de sex milen till Mora och började ta lektioner för Sigge Jonsson.

Flera av dem hade inte ens suttit på en moped. Förutom teorilektioner krävdes det dussinet körlektioner. Det började i januari och i juni var körkorten för mc klara.

Flera kvinnor i byn följde efter. De berörda männen gav sina kvinnor allt stöd. Det blev inköp av Honda, Suzuki och andra japanska märken.

Förra sommaren var det cirka 20 tjejer som crusing-åkte Siljan Runt och på torsdag deltar kärngänget i ett liknande evenemang genom Älvdalens gator.

- Vi hade flera förslag på namn till klubben med allt från Ladys Angels till Spralliga mc-bönor. Till slut föll valet på Qinns on Wheels.

Tjejerna vill gärna utveckla sin klubb.

- Vi har fått 60-talet intresseanmälningar. Kärngänget från Åsen bildar styrelse, men vi ser gärna medlemmar från Älvdalen och övriga delar av landet. Män får även delta som stödmedlemmar.

För att betona den seriösa inriktningen på klubben så har de nio medlemmarna i kärngänget olika uppgifter.

Ing- Marie Bergman och Annelie Rytter är båda ordförande, Kajsa Stenlund kassör och Anna Beronius utbildningsansvarig.

Övriga i gänget har uppgifter och utbildas på olika uppgifter, som att hålla i avrostningsinformation när hojarna plockas fram inför säsongen, titta på säkerhetsaspekten och betona vikten av att inte låna ut sin mc till någon obehörig och att investera i ordentliga däck.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons