Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dröm blev sann

Annons

Där korna en gång stod har Erik byggt en smidesverkstad som står klar för kursverksamheter.

- Vi har kommit igång bra med kursverksamheten inför hösten, säger Erik.

Familjens tvillingar, två lintottar, Vidar och Freja, trivs i sommarvärmen och springer nakna på det mjuka gräset. Hustrun Ulrikas två hästar står och beundrar utsikten över dalen bort mot baksidan av Bispbergs klack.

Inne i smidesverkstaden brinner två härdar med stenkol.

- Det blir tjock rök med stenkol och ett lock i utsuget när man tänder, säger Erik.

En del av röken ligger som ett vackert rekvisita i en del av verkstaden och förstärker bilden av smide. Erik är en estetisk lagd person som ser bilderna som kan skapas i hans verkstad. Efter en jorden-runtsegling för många år sedan kom han hem med tusentals bilder som han gjorde ett uppskattat bildspel med.

Erik kommer ursprungligen från Haparanda vilket hörs på hans sjungande dialekt. Men han skulle aldrig kunna byta bort gården i Bispberg mot föräldrargården i Norrbotten. Efter elteknisk utbildning inom data i Piteå hamnade Erik i Stockholm några år innan han hamnade i Enköping.

En lägenhet i Stockholm blev startkapitalet i Enköping och sedan gården i Bispberg. Men dessförinnan har han bland annat arbetat med trasiga ungdomar. Vid 43 års ålder ser han ljust på framtiden och hans verksamhet som konstsmed.

- Jag ska till Tjeckien nu och träffa konstsmeder från hela Europa, berättar Erik.

När han återkommer väntar kurser med förväntansfulla människor som känner samma glädje som Erik att skapa något med händerna - det vill säga smida medan järnet är varmt.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons