Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En domstol borde vänta Bush

Annons

Saddam begick brott mot sitt folk, han var en splittrande faktor bland araberna. Han var överdrivet krigisk och aggressiv mot sina grannar, han var USA:s medbrottsling till en början.

Bush har försökt komma loss från detta mord och försöker få folket att tro att det handlade om en rättegång och en avrättning helt enligt irakiskt vilja. Möjligen

hjälpte rånarluvorna som verkställarna bar, till att gömma grova amerikanska marinsoldater som utförde dådet. Ingen tror på att de inte var förknippade med detta.

Journalister försöker få det till att dådet följdes av allmänt jubel. Men de kunde bara visa några tiotal tjänstemän. Men de har inte visat alla dem som redan vallfärdar till Tikrit för att visa sin hyllning vid Saddams grav.

Den huvudsakliga invändningen mot rättegången är att man inte respekterade de vanliga rättsliga normer eller det rättsliga förfarande. Det förekom allvarliga oegentligheter under processen. Det är diskutabelt om ett land under en militär, repressiv och brottslig ockupation, kan underhålla ett juridiskt system och finna ansvarsfulla auktoriteter som kan döma med objektivitet.

Många länder och regeringar fördömde dödstraffet och avrättningen. Den liberiske ledaren Muammar Kadafi kritiserade det begångna brottet:

"Saddam Hussein var en krigsfånge och han fälldes av ockupationsstyrkorna, inte av det irakiska folket. Hans rättegång var olaglig och en maskerad."

Saddam var en skapelse av USA. När Reagan var president skickades Rumsfeld till Hussein för att uppmuntra aggressionen mot Iran. Därifrån finns den berömda bilden av Rumsfeld som översvallande skakar Saddams hand. Men Saddams stöd siktade de in sig på att åtgärda obalansen i regionen som var påtagligt mot Reagan. När kriget började mellan Irak och Iran, stödde USA öppet Saddam och skickade honom vapen.

År 2006 slutade Irak med 6000 döda irakier sedan invasionen och över 3000 amerikanska soldaters död. När ska en ny domstol inrättas i Nürnberg som dömer Bush? Var ska man placera schavotten när han ska avrättas för alla sina brott och fördärv?

MIGUEL PEREZ ÄR METALLARBETARE FRÅN LUDVIKA.

Mer läsning

Annons