Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dog i lägenhetsbrand

Annons

Enligt räddningsledaren på plats, Thomas Samuelsson, har branden förmodligen startat nära sängen i lägenheten, men han vill inte spekulera närmare kring brandorsaken.

När räddningstjänsten kom till platsen hade branden gått tillbaka och låg i "viloläge".

- När vi gick in fick branden full fart genom att den då får syre, vi klev in och lokaliserade mannen som låg cirka två meter innanför ytterdörren. Vi tog ut honom och stängde dörren, berättar Samuelsson och förklarar att man sedan snabbt kunde släcka branden.

Den 40-årige mannen var inte brännskadad. Rummet i lägenheten är utbränt medan köket blev rökskadat.

Det var en person utanför hyresfastigheten som larmade räddningstjänsten, efter att ha upptäckt att det kom rök ur ventilationstrumman på taket. Men personen kunde inte lokalisera var branden var.

Det kunde inte räddningstjänsten heller när de kom till platsen, utan fick börja med att kolla runt i trapphuset för att hitta rätt lägenhet.

Thomas Samuelsson bedömer inte att det fanns någon risk för spridning av branden. Men tre personer och en hund evakuerades under räddningstjänstens insats. Trappuppgången har totalt sex lägenheter, men alla boende var inte hemma vid tillfället.

Enligt polisen i Falun var den 40-årige mannen rökare. Kroppen är förd till rättsläkarstationen i Uppsala för rättsmedicinsk obduktion.

Totalt sex brandmän och två bilar ryckte ut från räddningstjänsten.

- Vi hamnade nu i det läget vi varit rädda för efter den neddragning som skett, i stället för att kunna köra ut med både hävare, tankbil och släckbil måste vi välja mellan hävare och tankbil, säger Thomas Samuelsson.

Enligt honom måste ändå hävaren vara med när det gäller en hyreshusbrand för att kunna rädda människor från exempelvis balkonger.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons