Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dödad vid egyptiskt val

Annons

En man dödades när anhängare till olika partier drabbade samman då Egypten gick till val på måndagen.

Mannen som stödde en oberoende kandidat i provinsen Sharkia i Nildeltat sköts ihjäl av anhängare till det regerande Nationaldemokratiska partiet under en sammandrabbning, enligt poliskällor.

Den förbjudna islamiströrelsen Muslimska brödraskapet uppges inte ha ställt upp med någon kandidat i provinsen.

Valet gäller ledamöter till parlamentets överhus, det så kallade shurarådet.

Egyptens högsta förvaltningsdomstol friade i söndags åtta kandidater från Muslimska brödraskapet från anklagelser om att de använt religiösa slagord i sina kampanjer inför valet till parlamentets överhus. Enligt domstolen fanns det inga övertygande bevis för att de åtta brutit mot grundlagen som förbjuder sådana paroller.

Muslimska brödraskapet kan därför ställa upp med samtliga 19 kandidater i måndagens val. Kandidaterna kallar sig dock "oberoende", eftersom rörelsen sedan 53 år är förbjuden. Trots förbudet lyckades man i praktiken erövra var femte mandat i parlamentets underhus i valet 2005.

Domstolsprövningen följde på ett initiativ av valkommissionen. Enligt politiska bedömare gör regeringen vad den kan för att förhindra att Muslimska brödraskapet ökar sitt inflytande. Som det inofficiella oppositionsparti det är, kan Muslimska brödraskapet komma att bli ett verkligt hot mot president Hosni Mubarak, som styrt Egypten sedan 1981.

Enligt Muslimska brödraskapet sitter över 760 av organisationens medlemmar fängslade. 600 av dem har frihetsberövats sedan valrörelsen inleddes för en månad sedan.

TT

Mer läsning

Annons