Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En död i tågolycka i England

Annons

Ett mirakel hindrade en större katastrof när ett höghastighetståg spårade ur i norra England i går kväll, enligt polisen.

En person dödades och 22 skadades, fem av dem allvarligt, när vagnarna välte och kastades utför en slänt invid järnvägsbanken.

Polisen misstänker att ett växelfel kan ha orsakat olyckan. Linjen ska hållas stängd nära en vecka medan haveriutredningen arbetar.

Det är så gott som ett mirakel att det inte finns fler dödsoffer, konstaterade polis.

Tåget, som var på väg från London till Glasgow, är ett italiensktillverkat Pendolinotåg som kan komma upp i 200 kilometer i timmen.

Det kan liksom svenska X2000 köra snabbare genom att vagnarna lutas inåt i kurvorna. Enligt vittnen kan denna pendelfunktion ha förvärrat haveriet.

Olyckan inträffade i ett jordbruksområde nära staden Kendal i utkanten av Sjödistriktet i nordvästra England, och räddningstjänsten fick leta sig fram på leriga grusvägar för att finna olycksplatsen.

De första att ta hand om skadade var bönder som bodde i trakten.

Den nedfallna elledningen hindrade till en början räddningsmanskapet, som sedan tvingades arbeta i ösregn med att få ut passagerarna.

Det fanns omkring 120 personer ombord på tåget. Den omkomna var en äldre kvinna.

Tågets skadade förare satt fast omkring en timma innan räddningsmanskapet lyckades skära loss honom.

Tre helikoptrar och tolv ambulanser sattes in för att transportera skadade till sjukhus, skriver AP.

Passagerarna uppträdde lugnt och en medicinstuderande som fanns på tåget hjälpte till att ta hand om de skadade, uppgav en av de första brandmännen på plats

Tågtypen Pendolino (av italienska lutning) har utvecklats i Italien av Fiat Ferroviaria, som köptes av franska Alstom år 2000. Operatören Virgin Trains använder denna typ på sina stora linjer.

TT

Mer läsning

Annons