Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En död i japanskt jordskalv

Annons

En person omkom och över 170 skadades när ett jordskalv i havet utanför Japan fick mängder av hus att rasa på Notohalvön, 30 mil väster om Tokyo, på söndagen.

Skalvet, uppmätt till 6,9 på Richterskalan, inträffade vid tvåtiden på natten, svensk tid, och följdes av flera mindre efterskalv. Över 1|000 personer evakuerades sedan 25 hus rasat samman och fler än 200 skadats.

Den bergiga Notohalvön ligger på västsidan av huvudön Honshu och är mest känd för sina varma källor. I staden Wajima, med 34|000 invånare, omkom en 52-årig kvinna sedan hon fastnat under en tung lykta som fallit omkull i hennes trädgård.

I Nanao, en stad med omkring 60|000 invånare, blev samtidigt ambulans och räddningstjänst nedringda av människor som skadats, rapporterade den japanska nyhetsbyrån Kyodo. Flyg och tågtrafik i området ställdes in.

En tsunamivarning utfärdades för området men drogs tillbaka sedan endast mindre vågor träffat kusten.

Skalvet kändes av ända uppe i Aomori på den nordligaste delen av Honshu, där det svenska damlandslaget i curling under veckan deltagit i VM.

Det svenska kungaparet, som ankom till Japan på söndagen för en veckas statsbesök, hann däremot inte känna av någonting, eftersom deras ankomst skedde först efter skalvet.

Ungefär samtidigt som den japanska jordbävningen rapporterades två kraftiga skalv, på 7,3 och 7,1, i Stilla havet utanför Vanuatu. Det fanns inga uppgifter om skador och experter bedömde risken som liten, eftersom skalvet låg under havet, mellan 20 och 30 mil från land.

Det fanns enligt geologerna inget samband mellan Japanskalvet och de två utanför Vanuatu.

TT

Mer läsning

Annons