Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En digital motorväg

Annons

Tillgång till snabba datoruppkopplingar, så kallat bredband, har blivit ett sätt att locka folk att flytta till Rättvik och Leksand.

- Vi har många som ringer och vill veta när bredbandsbygget är klart, berättar Tommy Rehnberg IT-chef i Rättvik.

- För många är just tillgången på bredband avgörande om man ska flytta till kommunen eller inte. Det gäller både privatpersoner och företag.

Även IT-chefen i Leksand, Åke Nygren, har samma erfarenhet.

Just nu pågår utbyggnaden av bredband för fullt och till senhösten kommer drygt hälften av hushållen i Leksand och Rättvik att vara inkopplade.

- Det som görs nu är ett så kallat stomnät som går som en digital motorväg genom våra kommuner. Fiberoptik grävs ner och anslutning kommer att göras via telefonnätet, säger Åke Nygren.

Längs den digitala motorvägen kommer små telestugor att byggas, flera av dem är redan klara. I dessa stugor, som på fackspråk kallas noder, kommer bredbandsoptiken att kopplas ihop med telenätet som för tekniken in i våra hem.

- Tyvärr kunde inte Telias kopplingsstugor användas, de vill ha allt för mycket pengar i hyra. Det blev faktiskt billigare för Teracom att bygga nytt, fortsätter Åke Nygren.

När avstånden är längre och berg och annat ligger i vägen blir det för dyrt att gräva ner ledningar. Då kommer i stället arton meter höga master att byggas och ra-diolänk att utnyttjas.

I Leksand är det Rälta som kommer att få bredband via ra-diolänk från Djura och i Rättvik kommer sex master att byggas för att området ovanför Ovanmyra ska täckas in.

- Radiolänken är en riktad stråle så det finns ingen anledning till oro för strålning, säger Åke Nygren.

På några få ställen i kommunerna kommer man inte att i det här läget kunna ta del av den nya tekniken via bredband.

För Leksands del handlar det om byarna Skeberg, Risholn, Kilen och Almberg.

I Rättvik är det Granmor, Sörboda, Norrboda och Håven som inte kommer med i denna omgång.

Kostnaderna för att bygga bredband i Rättvik och Leksand är cirka 24 miljoner kronor i Rättvik varav kommunen står för 1,2 miljoner.

I Leksand satsar kommunen 1,1 miljoner kronor av de 22 miljoner som projektet är beräknat till.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons