Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En diger upplevelse

Annons

Strävan att komma över krönet, att se vad som döljer sig där bakom och möta den utsikt som väntar är nästan barnsligt fascinerande.

Jag följer Klockar Per Sandberg uppåt längs stigen. Stigningen är brant och snart öppnar sig himlen bakom den sista kullen.

Vi ska erövra Digerberget i Tällberg.

"Nu var vi framme vid berget. Jag stelnade, medan kalla kårar strök över min rygg. Där framför mig öppnade sig det svenska ideallandskapet precis så som jag sett det i mina skönaste lyckodrömmar."

Så skriver den svenske tonsättaren Hugo Alfvén i sina memoarer. 1908 kom Alfvén tillsammans med sin hustru Marie Kröyer till Tällberg och köpte en bit mark strax nedanför Digerberget. Tonsättaren var lyrisk över den magnifika utsikten, och lika vackert är det i dag. Från bergets topp syns i stort sett hela Siljan. Från Österviken i söder tornar landskapet upp sig med Granberget följt av Björkberget i Siljansnäs. Åt norr ligger Rättviken och åt väster öppnar sig Storsiljan med Sollerön i förgrunden och det mäktiga Gesundaberget mot horisonten.

Digerberget är ett naturreservat tillsammans med den intilliggande Nybodalen. Det här är Klockar Per Sandbergs hemmaplan. Trots att Tällberg har blivit ett Mecka för konferensverksamhet med alla sina hotell är ändå byn fortfarande i traditionellt skick. Och det är nära till naturen.

- Vi vill att besökarna ska få en helhetsupplevelse, säger Klockar Per. Tällberg erbjuder en kultur- och naturpromenad från stranden, igenom byn, upp till Digerberget och genom Nybodalen.

- Och vandringen kan påbörjas var som helst i byn, tillägger han.

Reservatets skog är trolsk och ruvar på hemligheter. Djupt inne i snårskogen vilar en gammal husgrund av stora stenblock. Den liknar en ruin och är bevuxen med tjock, grön mossa. Det är läkaren Axel Munthes husbygge från tidigt 1900-tal. Av någon anledning kom bygget inte längre än till grunden.

Huset som aldrig blev byggt är nu bortglömt och sörjer sitt öde i tystnad.

Vykortslandskap upplevs bäst genom dina egna ögon. Det är lätt att ta sig upp på Digerberget, och landskapet är sagolikt. Hugo Alfvén fortsätter:

"Vilken outsäglig harmoni, vilken plastiskt skönhet och klassisk renhet låg det inte i detta linjespel. Detta var Sverige! Nej, det var mera: det var Sveriges hjärta!"

När jag skjutsat hem Klockar Per känner jag att jag inte vill lämna Tällberg riktigt än. Jag åker tillbaka till Digerberget.

Än en gång beskådar jag utsikten och håller än en gång med tonsättaren i hans storslagna ord.

Men om stenen jag står på är Sveriges hjärta, var ligger då detta naturens paradis? Svaret finner jag snart:

- Naturligtvis runt hörnet!


Fakta:   Tällberg och Digerberget

Digerberget invigdes som naturreservat den fjärde juli 1998 i samband med Musik vid Siljans musikaliska gökotta på berget.
På bergets topp finns vindskydd och grillplats.
Bynamnet Tällberg kan spåras tillbaka till år 1382, och kommer av den ursprungliga benämningen Talleberget - berget med tallarna.
Till Tällberg kan man resa med tåg. Järnvägen invigdes år 1914.
Att se och upptäcka: Utsikten och den bevarade skogen. Lämningarna av Axel Munthes husbygge samt ett rikt djur- och växtliv.
Känsla: Ur filmen Titanic: "I´m flying!"
Andra naturområden i Tällberg: Naturreservatet Nybodalen med vackra hagar och blomsterängar. Här finns bland annat ett anpassat område för lek och sportaktiviteter.
Axel Munhte (1857-1949) var läkare och drottning Viktorias förste livmedikus. Han var även författare och skrev bland annat självbiografin Boken om San Michele. Förutom på Capri var Munthe bosatt i Leksand och byggde det vackra Hildasholm intill Leksands kyrkogård.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons