Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En demokratisk skandal"

Annons

Demensboendet med cirka 45 platser planeras börja byggas sent i höst. När bygget är färdigt ska demensboendet ägas och förvaltas av en bostadsrättsförening som drivs av kommunen.

- Men redan nu har en bostadsrättsförening bildats och majoriteten av ledamöterna i styrelsen kommer från Riksbyggen. Snart ska bygget handlas upp och det skulle förvåna mig mycket om bostadsrättsföreningen, som styrs av Riksbyggen, handlar av någon annan än Riksbyggen.

- Och detta kommer att ske trots att vare sig kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige beslutat att Riksbyggen ska få uppdraget att bygga demensboendet. Det enda som beslutats är att ett demensboende ska byggas, säger Kurt Josefsson.

När kommunstyrelsen på måndagen bestämde att den nya bostadsrättsföreningen nu först ska få köpa marken vid Kolbottenvägen, så yrkade Josefsson avslag.

Han är över huvud taget starkt kritisk till byggplanerna. Bopartisten ifrågasätter om det verkligen är en långsiktigt bra lösning att bygga ett stort demensboende. I kommunens uppgörelse med Riksbyggen ingår nämligen, enligt Josefsson, att den kommunala bostadsrättsföreningen ska hyra demensboendet under 20 år.

- Man har bara tittat på en kurva över hur många åldringar som beräknas bo i kommunen i framtiden. Man har inte alls beaktat den medicinska utvecklingen. Redan nu är det på gång med mediciner mot demenssjukdomar.

- Avtalet med Riksbyggen innebär ju att om inte alla rum fylls på demensboendet så blir det kommunen som får gå in och betala hyrorna för de tomma platserna.

Kurt Josefsson, som är ledamot i det kommunala bostadsbolaget Ludvikahems styrelse, skulle ha föredragit att Ludvikahem fått ordna med demensboendet genom ombyggnad av hyreshus. En annan lösning hade varit att placera demensboendet i lokaler vid Solsidans vårdcentral.

- Men Solsidan avvisades med argumentet att lokalerna inte räcker till. Men vad är det som säger att alla demenssjuka måste bo på samma ställe?

Eftersom kommunen inte var intresserad av Solsidan väljer landstinget att lägga ned vårdcentralen på lasarettet och flytta den till Solsidan, resonerar han. Det kan få allvarliga konsekvenser, varnar bopartisten.

- Ju färre verksamheter på lasarettet, desto större risk för att lasarettet försvinner. Genom sin hantering av frågan om demensboendet kan socialdemokraterna och vänstern bli lasarettets dödgrävare.

NLT sökte under tisdagseftermiddagen förgäves kommunalrådet Roger Stål för kommentarer till Josefssons hårda kritik.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons