Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dansant kavaljer

Annons

Någon konstnärlig utveckling i skådespeleriet går det knappast att anklaga Hans för - det är samma roll som gäller. Men så är han också en glad amatör på scenen, en amatör som under flera somrar gestaltat kulturpersonligheten Ankarcrona på gammelgården och som gillar att vara filmstatist.

Hans är en gammal relik i Himlaspelet. Han minns hur det var att spela tillsammans med Rune Lindström för 10 000-tals åskådare under en spelsommar. Spelet kan han i sömnen - särskilt tavlorna han själv medverkat i som tolvman, krigare och gästabudsdeltagare till och från under snart 50 år.

Lika tidigt som Hans började skådespela började han yrkesarbeta - Hans, född tvilling i en brödraskara om fyra, blev som 14-åring anställd på Rälta snickeri och fortsatte på Stenbacks i Leksand, Nordkvists i Gagnef, som egenföretagare och åt Nils Täktsten AB där han var med och byggde Birgittagårdens kapell. Han slutade yrkeslivet som finsnickare åt Stora Kopparbergs Bergslag och gjorde bland annat möbler till Bergslagsalongerna. I september 1987 blev Hans Lundkvist sjukpensionär.

- På Rälta snickeri målade jag med giftiga lacker. Jag hade ingen gasmask och det fanns inga fläktar i rummet. Jag var sjuk varenda kväll och förstörde mig på det, säger han.

Som sjukpensionär flyttade Hans hem till byn igen, till det hus han själv byggde 1978.

Han har ett aktivt liv bakom sig med kyrkbåtsrodd för Rosen och Siljansnäsar'n. Med sina tre bröder tävlingsrodde Hans också för Siljansnäs roddarklubb. Hela familjen ägnade sig åt tävlingsskytte i Leksands Skyttegille och den vann Falu Kurirens vandringspris efter att flera gånger ha vunnit tävlingarna. Prickskyttet har Hans haft stor glädje av ute i skogen. Han har varit medlem i Djura/Sångbergets jaktlag i mer än fyrtio år och varit med i alla jakter utom tre.

Som danskavaljer är det få som slår honom, vare sig det är en polska eller en tango. Han har varit dansare i både Leksands, Åhls och Siljansnäs danslag. Ännu dansar han en gång i veckan.

- Det får gärna vara en tango då och då, säger Hans och skrattar.

Som nybliven morfar tillbringar Hans mycket tid hos dottern och barnbarnet i Falun. Där spikar han litet, och går långpromenader med barnvagnen.

Födelsedagen firar han på skärtorsdagen, med öppet hus i Rälta bystuga.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons