Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dålig dag

Annons

Vid middagstid den 29 september kom min gamle (97 år), sjuke far och jag in på akuten i Ludvika via ambulans. Han fördes in på ett undersökningsrum, sköterskan tog EKG och blodtryck, men "det var inget att skryta över". Skulle sedan sätta dropp. "Nu ska jag göra illa dig", sa hon.

Far var väldigt dålig och famlade med armarna. "Ligg still", sa hon, "det är inte lätt, ligg still". Far var väl inte så lydig, som hon önskade i sitt omtöcknade tillstånd, så hon rev i med hård röst: "Nu tar jag i med hårdhandskarna". "Så där pratar inte vi med varandra", sa jag.

"Säger du ni åt honom? frågade hon då. "Nej, verkligen inte", svarade jag, "men aldrig har jag använt en sån ton åt honom heller". Har inte hört någon annan göra det heller. Han var inte berusad, inte narkotikapåverkad "bara" döende och kunde därför inte lyda systers order.

Tror och hoppas att behandlingen på Falu lasarett var mer human och vänlig, där han dog några timmar senare, med ett fridfullt uttryck i ansiktet. Men sköterskan i Ludvika måtte ha haft en dålig dag, och det var sorgligt.

DOTTER MED FAMILJ

Mer läsning

Annons