Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dalaöl till påsk?

Annons

För några år sedan kom både Spendrups och Munkbo med speciella påsköl. Efter Munkbos konkurs så är Spendrups ensamt om att brygga påsköl i Dalarna men inte till nästa påsk.

- Inget påsköl i år. Vi har kvar av Winter Ale som mognat på ett fint sätt på flaska. Oppigårds är nog med på spelplanen vad gäller påskölen nästa år, säger Björn Falkeström som driver det nya bryggeriet Oppigårds Bryggeri som beläget i byn Ingvallsbenning nära Hedemora.

Genom historien har öl varit vår stora dryck i Sverige och fram till 1800-talets mitt bryggde man det ute på gårdarna. I det traditionella jordbrukssamhället var högtiderna verkliga viloperioder som bröt av mot den strävsamma vardagen. Och till festmåltiderna bryggdes förstås extra mycket öl, förklarar Johan Spendrup som menar att det är hemligheten bakom påskölet.

- Om större mängder öl skulle produceras med samma kapacitet som till vardags, var man tvungen att lagra det längre. För att få längre hållbarhet gjordes högtidsölet ofta lite fylligare och alkoholrikare. I det hänseendet knyter moderna tiders påsköl an till gamla traditioner, även om orsaken i dag snarare är en strävan att harmoniera med det typiska påskbordets läckerheter, säger Johan Spendrup.

Spendrups hade sporadiskt påsköl i sortimentet redan på 1970-talet, men det är bara fem år sedan Mariestads Påskbrygd etablerades som en pålitlig årlig tradition.

Försäljningen av påsköl hos Systembolaget har ökat markant under de senaste tio åren. I fjol såldes totalt nära 155 000 liter, året innan drygt 166 000 liter. Intresset är också starkt för specialöl kring andra högtider.

- I julas överträffade julölsförsäljningen våra förväntningar och vi sålde slut på lagret innan jul. Och när vi förra året inte tog fram något särskilt midsommaröl blev vi formligen nedringda av besvikna konsumenter. Det misstaget gör vi inte om i år, berättar chefsbryggmästare Johan Spendrup.

Påskölet är med dess mycket korta säsong en verklig utmaning för bryggerierna.

- Med vanliga öl kan vi ständigt och noggrant följa upp att smaken förblir densamma, men med säsongsbrygder går inte det. Skillnader mellan skördar slår då igenom mer och det blir som med viner, märkbara skillnader mellan olika årgångar.

Mariestads Påskbrygd är mycket prisvärt även om det kan vara värt att lägga några extra kronor på Jämtlands Påsköl eller Blåkulla för ett mer aromatiskt öl. Spendrups Visbybrygd finns inte på Systembolaget i dessa trakter. Ett bottennapp i sammanhanget är Häxölet som smarkar som det heter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons