Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag utan oväsen

Annons

I lördags firades Hörselskadades dag på ett 100-tal orter i landet. I Falun höll Hörselskadades riksförbund, HRF, till i Folkets hus med bland annat lotteri, fika och hörseltest.

Under dagen uppmanade HRF Sveriges kommuner att arbeta för en bättre ljudmiljö i publika lokaler.

Karin Ströman är sekreterare i HRF Falun och hon anser att många problem kan avhjälpas med små medel. Ett exempel är skolor där ljudnivån ofta är mycket hög.

- En duk på matsalsbordet minskar slamret. Man kan sätta möbeltassar på stolarna. Det är enkelt och behöver inte kosta kommunen en förmögenhet, säger Karin Ströman.

Lena Modig är också aktiv inom HRF Falun och hon efterlyser bättre kontroll av hörslingor i Faluns lokaler.

- Vi får ofta säga till att de ska sättas på. Det finns heller ingen i kommunen som är anställd för att kontrollera att slingorna fungerar, säger Lena Modig.

Hösten 2003 slog Boverket fast i sina föreskrifter att olika hinder, bland annat i form av brister i ljudmiljön, ska undanröjas. Enligt HRF blir Sveriges en miljon hörselskadade utestängda från olika arrangemang och verksamheter eftersom ljudmiljön är för dålig för att personer med dålig hörsel ska kunna delta i samtal eller uppfatta vad som sägs.

Umgänge i en lugn miljö är en viktig fråga för HRF Falun. När föreningen träffas försöker medlemmarna göra roliga saker precis som alla andra. Enda skillnaden är att mötena hålls i en miljö som passar människor med dålig hörsel.

- Vi anordnar allt från pubkvällar till salsakurser för våra medlemmar. Här kan vi umgås under hörselvänliga förhållanden, säger Krister Jacobsson, ordförande i HRF Falun.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons