Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i Avesta för de apatiska barnen

Annons

Blerta går första året på samhällsvetarprogrammet.

Hennes klasskamrat Saada bröt i hop och fick läggas in på sjukhus i julas när hennes familj fick sitt tredje avvisningsbesked från utlänningsnämnden. Hon hamnade i ett apatiskt tillstånd och kunde inte äta, dricka eller prata. Familjen Suipova är ursprungligen från Tjetjenien men har varit i Sverige i över tre år. Att de efter så lång tid ska tvingas tillbaka till sitt hemland fick klasskamraterna att reagera.

- Vi började med en namninsamling men det kändes som att ingen brydde sig så vi bestämde oss för att bjuda in läkare och experter som vet vad de pratar om. Vi vill få mer information om apatiska flyktingbarn, säger Blerta som tillsammans med Avesta församling och Centerns ungdomsförbund arrangerade tisdagens seminarium i Domarhagsskolans aula.

Inbjudna att tala var barnpsykologen Enar Fredriksson, tjetjenienkännaren Johan Lagerfeldt och Svenska kyrkans Michael Williams.

- Det finns olika idéer om hur behandlingen av apatiska flyktingbarn ska se ut men en sak är vi överens om: för att barnen överhuvudtaget ska kunna rehabiliteras så måste de få uppehållstillstånd i Sverige, konstaterade Enar Fredriksson.

- Vi vet att tjetjener förföljs, att det finns en institutionaliserad rasism mot dem i Ryssland och att det just nu pågår ett folkmord av dem. Ändå får väldigt få asyl i Sverige, sade läkaren Johan Lagerfeldt som är ordförande i Svenska Tjetjenienkommittén.

På plats fanns också centerns ungdomsförbund, ung vänster och SSU. När seminariet avslutades med en frågestund fick SSU sig en och annan känga för regeringens agerande i fråga om de apatiska flyktingbarnen. Dock visade det sig snart att de tre representanterna var rörande överens om en sak: apatiska flyktingbarn bör få uppehållstillstånd i Sverige.

- Det borde vara fritt fram för vem som helst att stanna i Sverige, sade Marcus Remming från SSU som tillsammans med Sofia Karlsson, vice ordförande i centerns ungdomsförbund, på sikt vill se fri invandring i Sverige.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons