Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En coach som gör bokdebut

Annons

Jag möter Ulf Hagberg i Teknikdalen där han har sitt kontor. Kontoret är ljust och inrymmer ett skrivbord i trä och mörkblå fåtöljer.

Det enda som sticker ut är en annorlunda skrivbordsstol. Den påminner om en gungstol. Han sätter sig och förklarar att den är utformad för att hålla upp bålen.

- Den är bra för jag har dystoni som är en neurologisk sjukdom.

Ulf fick sjukdomen för fem år sedan. Den gör att kroppen blir sned och man får skakningar. Han reser sig och sätter sig i stället i fåtöljen mittemot mig.

- Det har varit jobbigt att acceptera, men jag går hos en fantastisk sjukgymnast som hjälper mig och ambitionen är att bli helt bra.

När Ulf jobbade på arbetsförmedlingen i mitten av 1990-talet fick han möjligheten att läsa till mental tränare. Det var då han började jobba med sin egen utveckling.

I samma vända flyttade dottern Maria, som bott hos honom tidigare, till sin mamma. Plötsligt fanns det tid att tänka på sig själv och sina egna behov.

Han slutade på arbetsförmedlingen efter 15 år och startade ett eget företag. I dag arbetar Ulf som personalkonsult, coach och samtalsterapeut.

Det var när han blev klar med sin utbildning i kognitiv psykoterapi 2006 som tanken på att skriva en bok dök upp.

- Det ska bli spännande att se hur den tas emot, säger han med ett leende och fortsätter något allvarligare:

- Men det har varit en del ångest och funderingar över vad folk ska tycka.

Konsten att stärka dig själv är en handbok om personlig utveckling med både teori och praktik.

Grundtanken är att alla människor har en ryggsäck som påverkar oss. Den är dels ärftlig, och dels utvecklas den under vår uppväxt. I boken bjuder Ulf läsaren på sin egen historia.

I boken beskriver han sig själv som "en rädd kille som var orolig för många saker". I boken berättar han om sin panikångest och om hur han blev mobbad under skolåren.

- Jag vet hur det är att må dåligt och har själv haft dåligt självförtroende. Min dåliga självkänsla är nog den tyngsta ryggsäcken jag haft med mig. Men jag tror att mina erfarenheter är bra i jobbet, jag vet ju hur det kan vara.

Mellan åren 2003 och 2005 arbetade Ulf som mental rådgivare åt det svenska innebandylandslaget för damer och han har även arbetat med IBF Faluns damer.

Han säger att skillnaden mellan att jobba med idrottare och andra människor inte är så stor, utan det handlar om att se var personen befinner sig och vart den vill.

Varför har du jobbat med så mycket kvinnor?

- Jag har jobbat med många män också, säger han och funderar en stund:

- Man ska inte kategorisera men man hör ju mycket nu om att tjejer tror mindre på sig själva. För mig är det viktigt att stötta dem som behöver det.

Hur ska man göra för att stärka sig själv?

- Första steget till förändring är att få insikt om sig själv och vad det är man behöver jobba med. Det andra steget är att lyssna till sitt inre samtal.

Han ger exempel på tankar som kan uppkomma: vad dum jag var eller varför gjorde jag så där och säger att det gäller att ta kommando över tankarna och försöka ersätta dem med sådana som hjälper en.

- Jag brukar säga: Ulf, det här gjorde du bra. Är man inte van kan det låta knäppt, men det är en kanonresurs.

I boken skriver han att det finns ett samband mellan tanken, känslan och beteendet. Tanken påverkar känslan som påverkar betendet.

Kan det inte bli så att man funderar för mycket?

- Jo. Å ena sidan bör man fundera för att skaffa sig självinsikt. Å andra sidan kan det finnas en risk i att grubbla för mycket. Men man måste ta ansvar för sin situation, annars blir det ingen förändring. Många söker lösningar utanför sig själv, men det är nog ingen bra väg för att få till en bestående förändring.

Lyckas du alltid tränga bort negativa tankar?

- Visst hamnar jag i situationer där det är svårt, men jag försöker att tänka att jag gjort så gott jag kunnat.

Enligt Ulf är det aldrig för sent att börja jobba med sin personliga utveckling. Han har kunder i alla åldrar.

- Jag har en man som är 59 år och han brukar säga: Varför började jag inte med det här tidigare? Men det är bättre att börja någon gång än aldrig.

Ulf menar att många har en grunduppfattning om att de inte duger och att Jantelagen för ofta styr.

- Vilken jävla lag alltså, säger han och tar upp boken och bläddrar fram en sida: Jag framhåller istället Vikingalagen i min bok som ett alternativ, den visar att du duger som du är.

Jag läser på sidan, första punkten är "Tillvarons största gåva - det är jag själv".

Höjdpunkten i Ulfs liv var den dagen då Maria föddes. Musik är ett gemensamt intresse och i somras uppträdde de tillsammans och gav viskonserter.

- Tidigare trodde jag inte på mig själv som musiker, men det gjorde Maria. Har man någon som tror på en då vågar man ta steget.

JOHANNA BJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons