Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chef ska bort!

Annons

Vem ska bort?

Petter Arvidsson eller Per Haugland.

Sverigechefen Sten Jacobsson kunde i går inte avslöja vem som får jobbet för den sammanslagna divisionen Power Technologies som blir den enda i Ludvika.

Det stundar ännu en omorganisering av ABB.

För att börja på toppen, inte en enda svensk i den nya koncernledningen som kommer att minska från åtta till sex medlemmar.

Tidigare fanns svenskarna Jörgen Centerman och Jan Secher i den. Jan Secher, som ledde Group Processes, har beslutat att lämna ABB och Centerman fick tidigare sparken.

ABB:s nya koncernledning kommer att utgöras av: Jürgen Dormann, ordförande och koncernchef. Peter Voser, ekonomi- och finanschef. Dinesh Paliwal, Automation Technologies, Erik Fougner, Oil, Gas and Petrochemicals (tillförordnad), Gary Steel, personalchef.

Ingår i koncernledningen gör också den nye högste chefen i den nya divisionen Power Technologies Peter Smits som i dag är chef för Kraftprodukter. Han är boss för Ludvikadelen i Zürich och blir chef för...

Petter Arvidsson eller Per Haugland.

En inte allt för vågad gissning blir att det blir vinstrike Per Haugland.

Det som talar mot Petter Arvidsson är att Utilities gått med förlust och att hans chef i Zürich Richard Suidek inte längre platsar i ledningen och försvunnit ut i divisionen.

Nya ABB får bara två divisioner, tre inledningsvis.

Power Technologies, som kombinerar de nuvarande divisionerna Power Technology Products och Utilities. Den kommer att ha ungefär 43 000 medarbetare och omkring 80 miljarder kronor i intäkter.

Utilities världsvida verksamhet noterar att beställningsingången tredje kvartalet minskade med 48 procent och vinstmarginalen med 77 procent. ABB redovisar att Utilities hade en svag marknad i USA och att investeringar i Sydamerika senarelagts. Kraftprodukterna minskade beställningsingången med 11 procent och förbättrade vinsten med 25 procent.

I Västerås blir det divisionen Automation Technologies, som kombinerar divisionerna Automation Technology Products och Industries som blir huvuddivision. Den kommer att ha ungefär 63 000 anställda och omkring 86 miljarder kronor i intäkter.

Den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung gav i går Jörgen Centerman hans avgångsbetyg.

"Makulatur".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons