Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En checklista mot utbrändhet

Annons

- I dag är ofta arbetsbelastningen stor. Kraven är höga i förhållande till de resurser man har och det finns höga anspråk på förändringar både inom industrin och den offentliga sektorn.

Det säger Britt Marie Kjölsrud, socionom och arbetsmiljöinspektör i Falun, om det faktum att stressen på arbetsplatserna har ökat i takt med att allt fler verksamheter och företag tvingades krympa sin organisation under 1990-talets krisår.

- Många organisationer är inte anpassade efter den verksamhet de bedriver. Ofta saknar man ledarskap, alla i personalen vill ha en närvarande chef som kan ge stöd i det dagliga arbetet men chefen har för mycket att göra och har inte tid. Många problem ligger i organisation och ledarskap, säger Britt Marie Kjölsrud.

Tillsammans med psykologen Roma Runeson på Akademiska sjukhuset i Uppsala har hon tagit fram en checklista som är indelad i fem olika områden och innehåller 45 frågor. Det är med hjälp av dem man snabbt kan navigera sig fram till vad som skapar negativ stress och vad som kan förbättras på arbetsplatsen.

Den är först och främst framtagen som ett verktyg för arbetsmiljöinspektörerna och frågorna är därför kopplade till föreskrifter och paragrafer i arbetsmiljölagen.

- Sedan är vår förhoppning också att det här ska bli ett instrument för företagshälsovården och för människor på arbetsplatser som vill ha en öppen dialog och vill lösa problemen, säger hon.

Nu i höst ska arbetsmiljöinspektörerna börja använda checklistan och till våren kommer den att utvärderas.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons