Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chans till

Annons

Debatten om nedskärningar i kommunens verksamheter har vi fått vänja oss vid.

Senast läste vi (FK 7 juni) om några av de verksamheter som ständigt nämns i besparingsdiskussionen, nämligen föräldrastödsverksamheten Dialogen och missbruksmottagningen Viva.

Båda är verksamheter kommunen inte enligt lag måste ha, och dessutom verksamheter där en nedläggning förmodligen inte skulle märkas omedelbart.

Det är med andra ord inte svårt att tänka sig att kraftiga nedskärningar i dessa verksamheter övervägs även denna gång för att budgeten ska gå ihop.

I Svenska kyrkan här i Falun följer vi utvecklingen med oro. I vårt diakonala arbete möter vi varje dag människor som får chansen till ett bättre liv genom Viva och Dialogen.

Vi kan därför med fog hävda att många redan utsatta människor - speciellt barn - skulle fara väldigt illa om kommunens stöd försvann eller försämrades ytterligare.

Vi vill därför vädja till socialnämnden att inte skära mer i stödet till dem som behöver det mest.

Förhållandevis små insatser i dag kan spara enorma belopp imorgon och små insatser i dag kan imorgon ge livshopp och värdighet till en grupp människor som inget hellre vill än att få leva ett normalt liv.

I kyrkan tror vi på nåden - att den som vill alltid får en chans till. Det är en viktig princip som borde prägla samhällets arbete med utsatta grupper. Försvinner Viva och Dialogen minskar möjligheterna drastiskt att kunna värna denna princip.

Ekonomiskt vore det oklokt. För människovärdet vore det en katastrof.

ANNICA ANDERBRANT, MATS HULANDER, TORE SKYTÉN, KYRKOHERDAR I SVENSKA KYRKAN I FALUN

Mer läsning

Annons