Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En buss med tisdagskul

Annons

Föreställningen börjar med nervös arbetsstress i Lyckofabriken. Direktör Solsken är på väg. Han tror att pengar och hårt arbete är lösningen på alla problem. De första minuterna är det ingen som pratar, trots att det händer väldigt mycket på scenen. Mimiken och musiken får förklara genom de uttrycksfulla skådespelarinsatserna.

Pjäsen har de skrivit själva, större delen är till musik och både akrobatik och danssteg ingår i repertoaren.

Det betyder tillräckligt mycket action för att publiken ska stanna kvar och även växa, trots att tisdagsgatan har mycket som pockar på uppmärksamhet. Både barn och vuxna sitter på den heta asfalten och följer arbetarna i Lyckofabriken.

- Alla sagor har en början och vår började när vi hade tråkigt på ett tåg, berättar Magnus Hjelm, tillbakalutad på gräsmattan innan föreställningen ska börja.

Varför inte göra något roligt i sommar? De "kunde" ju teater efter ett års utbildning. Föreningen "Teaterbussen" skapades och ett 50-tal föreställningar såldes in till kommuner utspridda över landet.

- Det har gått jättebra, säger alla fem i kör och planerar redan inför nästa sommar.

- Det är kul att se att ett eget initiativ håller, säger Henrick Gustavsson.

Målgruppen sträcker sig från 0- till 100-åringar. När de vita fabriksoverallerna åker av i sista scenen, revolutionen är här och Red Hot Chili Peppers dunkar taktfast till discodans, får både barn och vuxna något att tänka på. Snabb underhållning för de unga och slit-dig-loss-budskapet för semesterföräldrar med mobilen i bakfickan.

Teaterföreningen har lärt mycket under sommaren som gått. Att inte stå intill hemvärnet på gatufestival till exempel, för då kan man få bandvagnar som kör fram och tillbaka över scenen.

I Rättvik är det bara unga åskådare som någon gång kliver in på spelarenan, och de är välkomna att ta del av föreställningen. Teaterbussen vill ha kommunikation med sin publik.

I dag spelar de i Orsa klockan 19.00 och på torsdag besöker de Leksand.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons