Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En budkavle mot strandskyddet

Annons

Totalt är det 73 kommunalråd och 56 företagare runt om i landet som kräver att kommunerna ska få ett större inflytande över strandskyddet. Upphovet till budkavlen kommer från Dalarna.

- Företagaren Karl Hedin tog initiativet. Därefter beslutade vi kommunalråd i Avesta, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, om budkavlen, berättar Ulf Berg (m), kommunalråd i Avesta.

- I dag är det samma strandskyddsregler som gäller i Stockholm och Arjeplog, trots att det kanske går en person per sjö uppe i Arjeplog. Vi tycker att det här verkar lite korkat, och vill därför att kommunerna ska ges större inflytande över vilka områden som kan användas för strandnära byggande. Det ska bli enklare att bo där man vill i glesbygd.

- Vi har lämnat en del förslag på hur man kan göra, bland annat att kommunerna i sina översiktsplaner kan reglera skyddsvärda områden. Vi föreslår också att länsstyrelsen ska vara sista instans för att överklaga kommunens dispenser från strandskydd.

Rubriken på budkavlen är: Vägval för Sveriges glesbygd, bas för konkurrenskraftig skogsnäring eller rekreationsområde för storstadsbor.

- Vi har fått ett brett stöd över alla partilinjer för den här frågan. Nu gäller det att fortsätta arbeta vidare på bred front, säger Berg.

Budkavlen har tidigare överlämnats till riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Nu har riksdagsmannen Rolf Gunnarsson (m) ställt en interpellation med samma innehåll till miljöminister Lena Sommestad.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons