Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- En bra skytt är en glad skytt

Annons

Senast var det Andreas Lindström som i somras tog hem ett VM-guld i ungdoms-VM. Han pluggar numera på Bågskyttegymnasiet i Olofström och kombinerar därmed nytta med nöje. Den tidigare VM-medaljören är Ingegerd Granqvist som tog hem ett VM i Italien 1972.

Nu satsar klubben på att hålla ställningarna och hade med inte mindre än fyra skyttar på SM i år - alla bröder som lystrar till efternamnet Lindström.

Klubben är trettio år gammal och inbjuder till Bågens dag eller öppet hus på torsdag.

- Då är alla välkomna. Från klockan nio på morgonen till nio på kvällen finns vi här i lokalen, säger Erik Hjort, ordförande för bågskytteklubben.

Klubben håller till i gamla väveriets källarvåningen där man tränar måndagar och torsdagar. Bågskytteklubbens måtto är att det inte ska behöva kosta pengar för att idrotta. Klubben har utrustning för den som vill prova på klassisk eller långbåge.

- Vi vill att de som börjar skjuta båge ska ha börjat femte klass, säger Erik Hjort.

Bågskytte är en individuell sport som kräver fokusering på uppgiften. De yngsta skyttarna börjar med lokala tävlingar i tio-årsåldern för att ett par år senare börja delta i tävlingar tio tjugo mil bort. När skytten fyllt 13 år får han/hon delta i SM.

Vad krävs av en bågskytt?

- Jag brukar säga att en bra bågskytt är en glad bågskytt. Bågskytte innebär att man tävlar på den nivå man känner att man klarar av. Det krävs inte heller någon särskild styrka för att skjuta båge, säger Erik Hjort.

Klubben riktar sina inbjudningar inte bara till Säter utan även gammal och ung i Gustafs och Stora Skedvi. Klubben har stora lokaler i Säter och kan rymma upp till fyrtio skyttar samtidigt på linjen.

- Det vore inget större problem att fylla hela lokalen men vi behöver fler ledare. Vi räknar med en ledare per åtta skyttar, säger Erik Hjort.

Klubben har i dag femtio medlemmar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons