Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra plats för älgar

Annons

- Älgarna till hägnet kommer att tas från någon av de befintliga anläggningarna här i landet. Så djuren är redan tama och jag hoppas kunna hämta hem de första från Orrvikens Älgpark utanför Östersund redan i år, säger Daniel Svensson.

Älghägnet ska ingå i Husbyringen och vara kärnan i verksamheten Den ska dock kompletteras med stall för tamdjur och servicebyggnad med butik och servering.

Hägnet bir ett storbygge som kommer att kosta dryga sex miljoner kronor att uppföra. Om allt går planenligt tas första spadtaget i vår så snart tjälen gått ur marken.

Nästa sommar hoppas Daniel Svensson kunna slå upp portarna, lagom till semestern. Nu gäller bara att få kommunen, länsstyrelsen, Jordbruksverket och banken med på noterna.

Daniel Svensson bor med familjen i moderns föräldrahem vid sjön Lången i Nordviken. Och det är i anslutning till hemmet han vill anlägga älghägnet med tillhörande servicebyggnader.

- Markägaren Sveaskog är positiv till att låta mig lösa in ett område på 63 hektar, och knappt hälften planerar jag i första skedet att använda till hägn.

Älghägn för besökare finns i dag i Hamneda, Kosta, Eringsboda och Lagan i Småland, samt i Orrviken utanför Östersund. De har alla blivit populära utflyktsmål och besöks årligen av 10 000-tals turister.

Daniel Svensson tror på idén då hans älghägn ska ingå i Husbyringen med 30 000 besökare om året. Dessutom ligger Nordviken centralt med bara ett par timmars resa från Mälardalen.

- Jag tycker det låter intressant och har skickat ansökningshandlingar för landsbygdsstöd, säger lantbrukskonsulent Per-Olov Florell på länsstyrelsen.

Jordbruksverket har heller inget att invända om Daniel Svensson uppfyller de krav som ställs för älghägn och förevisning av djur.

- Folk jag varit i kontakt med har varit enbart positiva till idén, då fler turister innebär ett lyft för alla näringsidkare i bygden, säger Daniel Svensson.

Så Nordvikens Blommor, som han i dag driver tillsammans med hustrun Lillemor, lär Lillemor få sköta ensam framöver. Själv kommer han snart att ha fullt upp med att leda uppbyggnaden av anläggningen, för att kunna guida besökarna runt älghägnet nästa år.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons