Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra affär för kommunen

Annons

Det låter som en saga, men det är kinesisk kantsten som Vägverket sätter runt den nya rondellen vid Z-krog på riks 80.

Samtidigt lägger gatu- och parkförvaltningen som bäst portugisisk smågatsten på skiljeremsorna mellan gång- och cykelbanan och körbanan på Trotzgatan.

Men inte nog med det. Kantstenarna i kurvorna runt skiljeremsorna är tillverkade av svensk granit som skickats ner till Portugal och bearbetats där.

- Jag jobbar med portugisisk skräpsten, som är vind, sned och knölig, erkänner stensättaren Jimmy Jarl i arbete med skiljeremsan på Trotzgatan.

Den buckliga ytan gör de portugisiska smågatstenarna svårare att sätta än de svenska. Men även om det tar lite längre tid blir det ändå bra mycket billigare för kommunen att använda importerad granit från Indien, Kina eller Portugal.

- Svensk smågatsten kostar i dag mellan 800 och 900 kronor per kvadratmeter, medan den portugisiska stannar på knappt hälften, förklarar Jimmy Jarl.

- Priset får allt större betydelse för våra beställare, och det går i dag lika mycket importerad granit som svensk, säger säljaren Anders Fahlvik på Wasasten i Mångsbodarna.

Ändå är det bara tre-fyra år sedan företaget började saluföra importsten från Indien, Kina och Portugal.

- Det är de höga arbetskostnaderna här i landet, som gör det billigare att frakta stenarna runt halva jordklotet innan de kommer till användning, förklarar han.

Faktum är att det till och med lönar sig att skicka svenska råblock till Portugal, för att få dem bearbetade där och återsända till Sverige för att användas här.

Sett på Dalarna som helhet konstaterar Anders Fahlvik att nästan alla rondeller i länet numera byggs med importsten. Enda stället i Falun där han vet att det just nu arbetas med svensk granit är i anslutning till Världsarvshuset vid Falu gruva.

Den snabba ökningen av efterfrågan på importsten har gjort att Wasasten numera har lager av sten från Kina och Portugal i Gävle hamn. Och företaget ser ingen avmattning i intresset för den billiga importerade stenen. Snarare tvärtom med tanke på kommunernas allt sämre ekonomiska situation.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons