Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bortglömd grupp

Annons

- Det behövs en ökad medvetenhet om möjligheterna för invandrare att rösta i EMU-frågan. Speciellt bland kvinnor är kunskaperna dåliga. Det är oerhört viktigt att veta att ens röst hörs och räknas för att känna sig delaktig i samhället.

Katarina Gustavsson är vårdbiträde och engagerad i ett informationsprojekt om EMU-valet riktat till invandrare. Själv har hon sitt ursprung i Israel. Bakom projektet står organisationen Ja till euron som i veckan påbörjar en kampanj i regionen.

- Av dem som inte bestämt sig utgörs säkerligen huvuddelen av invandrare som inte är medvetna om att man inte behöver vara svensk medborgare för att få rösta. Det finns ett stort intresse bland invandrare, bara de blir medvetna om deras rättigheter. Somliga kommer från länder utan demokratiska traditioner och är ovana att ha röstmöjligheter.

Projektet kommer att koncentrera sig på invandrartäta områden i Falun, Borlänge, Avesta och Mora. Det kommer att bli samtalsträffar, föreläsningar och dörrknackning där invandrare, i den mån det finns resurser, får möta någon som talar på deras förstaspråk.

- Det är nödvändigt att ta den här frågan på allvar. Vi känner att det politiska etablissemanget glömt bort den här gruppen, säger Johan Eklund, regional samordnare.

För att nå fram till så många som möjligt har de tryckt upp broschyrer på åtta olika språk.

Nej-sidan då, hur kommer de in i denna informationskampanj?

- Vi kommer att ha en demokratifestival i september där vi arbetar sida vid sida. De är också välkomna att arbeta med oss i den här kampanjen, vi får se vad som händer de närmaste veckorna, säger Johan Eklund med en inbjudande gest.

Förhoppningen är att det ökade deltagandet ska smitta av sig till ett ökat samhällsengagemang och politisk aktivitet hos invandrare.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons