Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bom kan kosta liv

Annons

- Det kunde ha slutat med en katastrof om de inte upptäckts mer eller mindre av en slump, säger kapten Kent Bladfäldt som är chef för Älvdalens skjutfält.

När MT besökte skjutfältet passerades en liten ukrainsk bärplockarbil. Bärplockare som inte tog någon hänsyn till att de åtråvärda bären växte på ett område där det inte bara var att ge sig ut hur som helst.

- Det kanske var samma bil som var här i går. Då vet de förhoppningsvis numera att de inte får passera de bommar och vägbockar vi har utplacerade där skjutning äger rum, säger Kent Bladfäldt.

Skyddsområdets säkerhetsavstånd är stora med tanke på att en granat kan landa utanför det tänkta målområdet.

- I såfall hade bärplockarna kunnat vara i fara. Skulle något sådant ske vore det en katastrof för de drabbade och det värsta som skulle kunna hända, menar Bladfäldt.

- Likaså ertappade vi en bil med bärplockare från Ukraina mitt inne i vårt lägerområde, konstaterade Bladfäldt.

Om det nu bara var bär som plockarna var ute efter så är det anmärkningsvärt att de med sin ukrainska bakgrund bara vågade trotsa den ena vägbommen efter den andra och ge sig in i både det skyddade området, såväl som in i själva skjutfältslägret.

- När vi pratade med dem så sa de bara att de inte kunde läsa eller förstå budskapen, säger Kent Bladfäldt.

Därför finns det numera skyltar på både polska och vitryska för att inga bärplockare ska hamna i skottlinjen.

- Jag hoppas också att bäruppköpare och de som tar hit bärplockarna informerar dem om vikten av att respektera bommar och avspärrningar, säger Kent Bladfäldt.

En bidragande orsak till att den ukrainska bärplockarbilen bara kunde rulla in i lägret är att det sedan ett år inte längre finns en stationerad vakt på skjutfältet. Den kommer i regel endast dit när det sker större övningar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons